Felfújható szaxofon

Kamaszkorában megtanult síelni, majd kipróbálta az extrém sportokat: falat, később sziklát mászott, ejtőernyő­zött, raftingolt, nyaranta hidakról ugrált a vízbe. Kaszkadőrként imádta az őrült mutatványokat, kipróbálta­ a motorversenyzést is, Izraelben testőrképző tanfolyamot végzett. Müller Attila jelenleg egy cég arca, ceremóniamesterként, műsorvezetőként és zenészként dolgozik. Egyéb munkái mellett.

Ozsda Erika
2021. 01. 24. 15:45
null
Müller Attila a klasszikus vőfély feladatait látja el, de már más öltözetben Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elolvastam honlapján a bemutatkozását, amelyből kiderül, hogy Müller­ Attila dupla energiával és tűzzel éli nagyjából három ember életét. Kezdetben színész akart lenni. Miután elvégzett egy modelltanfolyamot, Milánóban és Athénban dolgozott. A filmvilágban nemzetközi hírnevet szerző Piroch Gábor edzésein leste el a kaszkadőrszakma fortélyait. Itthon és külföldön is bemutattak veszélyes jeleneteket, amelyek csak kívülről tűntek rizikós mutatványnak.

A harcművészet és a sport mindig része volt az életének. Tizenhárom éves korában kezdett el dzsiu-dzsicuzni, jól haladt, egészen a barna öv megszerzéséig jutott. Müller Attila ezt a sportot minden gyereknek kötelezővé tenné, ha másért nem, az esések és a tompítások megtanulásáért. Ezek ismerete már többször megmentette az életét. Fiatalon atletizált, versenyszerűen kajakozott, páros kajakban országos második helyezést ért el. Megtisztelő számára, hogy a Kolonics György–Horváth Csaba-páros mellett edzhetett.

Élete egyik legjobb döntésének tartja, hogy 14 évesen elkezdett zenét tanulni. Mindenkinek ajánlja, hogy énekeljen vagy játsszon valamilyen hangszeren – ne a pénzért, az alkotás öröméért.

– Gyerekként gitározgattam, barátokkal énekelgettem – emlékszik vissza. – A bátyám trombitálni tanult, és a Budafoki Fúvósegylettel sokat utazott. Én is közéjük akartam tartozni. Bementem a zeneiskolába, hogy adjanak valamilyen fúvós hangszert, és már kezdek is.

Egyetlen szaxofon maradt, azzal kezdett zenélni. Ma már sok zenekarral játszik együtt.

A médiában 2001-ben kezdett el dolgozni, kezdetben szerkesztőként, később tévésorozat szereplőjeként, majd több csatornánál műsorvezetőként. Néhány reklám- és játékfilmbe is beválogatták. Egy műsornak köszönheti azt is, hogy kijutott Izraelbe, ahol részt vett egy nemzetközi testőrképző tanfolyamon, amelyet kiemelkedő eredménnyel fejezett be.

Müller Attila a klasszikus vőfély feladatait látja el, de már más öltözetben
Fotó: Bach Máté

Először 2012-ben a Fátylat rá! című műsor vezetőjeként kóstolt bele az esküvők világába. Több helyszínen nem volt vőfély, ezért akadozott a rendezvény. Mivel lassan haladt a forgatás, kezébe vette az irányítást. A műsor végén odament hozzá az esküvőszervező hölgy, és felajánlotta, dolgozzanak együtt, neki szüksége van ilyen emberre. Müller Attila nyolc éve dolgozik ceremóniamesterként. A munka érdekes átmenet a hagyományos vőfély és a rendezvényszervező között. Valójában a klasszikus vőfély feladatait látja el, de már más öltözetben. Az esküvőn koordinálja a többi szolgáltató – fotósok, pincérek, zenészek – munkáját is. Amikor kell, kiáll a vendégek elé, de nem mond verseket, rigmusokat. Viszont ha kérik, bedob különböző mókás feladatokat, inkább modern, mint népi játékokat.

Pályafutása során az egyik emlékezetes esküvője egy dán páré volt, akik úgy döntöttek, hogy százszor házasodnak meg. Dániában eladták mindenüket, lakókocsival utaztak körbe a világon, és minden országban tartottak menyegzőt. Magyarországon autentikus esküvőn vettek részt, csárdással, magyar ételekkel, cigányzenekarral. Attila ceremóniamesterként mindig arra biztatja a párokat, hogy legyenek nyitottak, ötletesek. Egy autószerelő vőlegény összetartozásuk jelképéül a menyasszonyával munkadarabot csavarozott össze. Előfordult, hogy a vendégek nagy része motorral érkezett, és a templomból motoros felvonulás indult az étteremig. Egy raftingos pár a Duna-parton kimondott igen után a teljes násznéppel együtt elegáns ruhában, gumicsónakokkal evezett le a több kilométerre lévő vendéglőig. Egy fotós pár a Dunába gyalogolt be térdig, ott bedobtak egy lakatkulcsot a vízbe, miközben az úszó stégen vonósnégyes zenélt.

A házasodók egyre vagányabban merik megmutatni személyiségüket, így teszik egyedivé és emlékezetessé életük nagy napját. Müller Attila minden esküvőre elviszi a szaxofonját, és a buli végén kis koncert erejéig csatlakozik a zenekarhoz vagy a DJ-hez. Felfújható gitárokat és szaxofonokat oszt szét a vendégek közt, amivel igencsak fokozza a hangulatot, mert némelyek óriási show-t rendeznek a „hangszerekkel”.

– A legkülönlegesebb és legszebb esküvő egyértelműen a sajátunk volt – meséli. – Szerencsére a családom elfogadja, hogy feleségemmel, Zoé­val kicsit extrémek vagyunk. Zoé erdei nimfának öltözött, én pedig középkori lovagként Robin Hood jelmezét viseltem.

Az sem hétköznapi, ahogy hat évvel ezelőtt egymásra találtak.

– Fejbe rúgtam egy rendezvényen – foglalja össze Attila. – Véletlenül, de ezzel megpecsételtem a sorsunkat – teszi hozzá. Larion Zoéval már azelőtt is találkozott néhány rendezvényen. Egy alkalommal a műsorvezető két rúd között csinált egy mutatványt, amikor a lány azt mondta, hogy a lába elé áll, akkor a fényképeken nem látszik, hogy kitámasztja magát. Attila fotózás közben többször szólt, hogy csúszik a lába, de a hölgy nem hallotta, akit végül fejbe rúgott. 2017-ben megnyerték a TV2 Drágám, add az életed! ügyességi vetélkedőjét.

– Talán a személyiségem is alkalmatlanná tesz arra, hogy csak egyvalamivel foglalkozzak – fogalmaz Müller Attila, aki végzettsége szerint bármixer, nemrég pedig aranykalászos gazda lett. Azért tette le a vizsgát, mert feleségével Budapesttől nem messze vettek egy kis tanyát, és szeretnének minél jobban érteni a kerthez, a földhöz. A ceremóniamester nemsokára negyvenéves lesz, felesége jóval fiatalabb nála, de számára sem okozott gondot elhagyni a várost. A tanyán lebontották a régi épületeket, fákat ültettek, idén elkezdik építeni a házukat, amelyet ketten terveztek meg. Mivel a tanyájuktól nincs messze a Duna, Attila úgy gondolja, újra elkezd kajakozni. A házaspár a járvány miatt sok munkától elesett, főleg Zoé, aki plasztikai sebészeti szaktanácsadóként dolgozik. A rendezvényeket és a koncerteket lemondták, szerencsére az esküvőket egy darabig megtarthatták.

– Ahhoz képest, hogy mennyi problémát látunk magunk körül, mi összetehetjük a kezünket – véli Müller Attila, s közben reméli, hogy az idei év mindenkinek jobb lesz. Ők addig is próbálják távol tartani magukat a modern világ átkaitól, és saját kis szigetet teremteni a nyüzsgésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.