Felsőbbrendű fiúk

Döbbenetes jelentést közölt az UNICEF: néhány év alatt 576 millió 10-18 év közötti gyermek házasodott össze a Föld legszegényebb országaiban.

Bódy Géza
2019. 10. 27. 12:31
Hussein Younis Ali, 14 walks with his bride Nada Ali Hussein, 17, during wedding party at his home in Tikrit
Husszein, a 14 éves iraki vőlegény Nadával, élete 17 éves párjával lakodalmukon. Kitörési pontok Fotó: STRINGER Iraq Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döbbenetes jelentést közölt az UNICEF: néhány év alatt 576 millió 10-18 év közötti gyermek házasodott össze a Föld legszegényebb országaiban. Ha így folytatódik, akkor 2030-ra újabb 150 millió korai friggyel kell számolni – állítja az Egyesült Nemzetek Szervezetének Gyermekalapja. A házasságkötéseknek elsősorban vallási, törzsi és persze gazdasági okuk van. A leginkább India és Fekete-Afrika érintett, de említhetjük Latin-Amerika, a Karib-térség vagy Dél-Ázsia bizonyos területeit is.

Korábban az indiai Saumya Khandelwal Pulitzer-díjas fotográfus, illetve az amerikai Stephanie Sinclaire festő-rendező közölt megrendítő felvételeket gyermekesküvőkről, nemrég pedig a német Helena Schätzle képeit mutatták be, aki több mint tíz éven keresztül járta azokat a régiókat, ahol kiskorúak esküdtek egymásnak örök hűséget. Fotóriporteri munkájára így emlékszik a Spiegel című hetilap hasábjain: „Delwara nevű kis faluban laktam, az észak-indiai Rádzsasztán államban, amikor meghívtak Manika esküvőjére. Ekkor vettem részt életemben először gyermekszertartáson. Megkérdeztem a kilenc év körüli kislány édesanyját, hogy miért kell összeházasodni ennyire fiatalon, mire azt felelte, ennek csak gazdasági oka van, nincs pénzük, nincs munkájuk, a lányát taníttatni sem tudja, a fiatalok ketten majd jobban boldogulnak, mint ha egy nyomortelepen, analfabétán tengődnének.” Helena Schätzle azóta is visszajár látogatóba az immár kétgyermekes párhoz. Továbbra is analfabéták, hatan élnek egy út menti kis faviskóban a nagyszülőkkel. Az indiai családanya is állítja, taníttatni fogja a gyermekeit, és ki fognak törni kilátástalan helyzetükből.

Ez világszerte így megy: a lányos szülők örülnek, ha gyermeküket férjhez adják, megszabadulnak tőle. Ráadásul az elmaradott régiókban sokkal több figyelem és megbecsülés övezi a fiúkat, akik kihasználva felsőbbrendűségüket már gyerekfejjel kinézik maguknak a feleségüket.

Husszein, a 14 éves iraki vőlegény Nadával, élete 17 éves párjával lakodalmukon. Kitörési pontok
Fotó: Reuters

A minél fiatalabb korban való házasodásnak két legfőbb oka a nők hátrányos helyzetbe kényszerítése, valamint a nemi alapon történő szelektív abortusz gyakorlata. Az elvégzett beavatkozások 99 százaléka a lánymagzatokat érinti: 1990 óta csupán Indiában legalább 15 millió életet oltottak ki ezen az alapon – derül ki a Pageo Geopolitikai Kutatóintézet tanulmányából. A háttérben meghúzódó szociokulturális és gazdasági tényezők ismeretében sem könnyű eldönteni, hogy mindez oka vagy következménye a jelenségnek. India példájánál maradva a hindu jog és társadalom, amely a nőkkel szemben bizalmatlan, jól érzékelteti megalázó helyzetüket.

A családban betöltött szerepük másodlagos, életüket örökös gyámságban, egy férfi uralma alatt kell leélniük. Akárhány évesen is mennek férjhez, urukat istenként kell tisztelniük, házasságtörés esetén kitaszítással vagy halállal kell szembenézniük. A kiskorúak egybekelése magával vonzza a családba bekerülő, ingyen dolgozó leány munkaerőt, illetve a gyermekek illegális foglalkoztatását. A szülők előszeretettel adják be őket a környező gyárakba – immár házastársként. A lány addig marad ott, ameddig teherbe nem esik, utána otthon tengődik a csecsemővel.

A kormányok és a nemzetközi segélyszervezetek együttműködése nélkül a helyzet nem fog változni. Néhol sikerül a kiskorúak házasságkötésének megálljt parancsolni: Etiópia és Nigéria volt az első, ahol 2014-ben olyan törvényeket vezettek be, amelyek betartását nemzetközi megfigyelők ellenőrzik, így ezeken a helyeken csökkent a gyermekházasságok száma. Kedvező a változás Mauritiuson, ahol mindez bűncselekmény, de Malawi és Zambia is javulást mutat, csakúgy mint Eritrea, ahol a konzervatív kormány jól működik együtt az egyházakkal, a közösségekkel és a családokkal azért, hogy visszafordítsák a feje tetejére állt világot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.