Fogságba ejtett Sztálin-barokk

A régi épületek értékeinek megmentése mellett a változatos és játékos új tömbökkel a kortárs építészet előremutató törekvéseinek tárházát alkották meg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új campusával.

Máté Enikő
2019. 10. 17. 11:15
null
A régi épületek értékeinek megmentése mellett a változatos és játékos új tömbökkel a kortárs építészet előremutató törekvéseinek tárházát alkották meg Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van valami különös érzés, amely elfogja az embert, amikor végigsétál a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új campusán a budai Zugligetben. Olyan érzés, amely leginkább a leggazdagabb észak-, északnyugat-európai nagyvárosok új építésű lakó- vagy irodaháznegyedeiben fogja el az embert. Már csak halkan zizegő drónok és még halkabban suhanó elektromos autók sora kellene a campus köré, hogy a 2030-as vagy 2040-es években érezzük magunkat. Mert a Fülöp József rektor és Nagy Zsombor kancellár által vezetett intézmény új épületegyüttese tényleg az egyik, ha nem a legelőremutatóbb építészeti beruházás Magyarországon az elmúlt évekből. A régi épületek értékeinek megmentése és kidomborítása mellett változatos és játékos új tömbökkel szinte a tárházát alkották meg a kortárs építészet előremutató törekvéseinek.

Az új tömbök olyan régi főépületet vesznek körbe, amely a magyar építészettörténet legmonumentálisabb zsákutcáját képviseli: a szocialista realizmusét, más nevén a Sztálin-barokkét. Farkasdy Zoltánnak, a huszadik század e nagynevű építészének kényszerpályát és béklyót jelentett a szocreál ízlésdiktatúra, de talán a maximumot tudta ebből is kihozni a vaskos oszlopsorával és timpanonjával a klasszikus-klasszicista építészeti arányokat úgy-ahogy tükröző főépület tervezésével. A mostani fejlesztések és felújítások során teljességgel megújult a főépület is. Puritán fehérségével mintha fátylat borítana az őt megszülő, borzasztó korra, és időtlenebb, klasszikus középületként tekint mostantól a jövő felé. A főhomlokzat megbolygatása a tetőtéri beépítések miatt viszont joggal vált építészeti szakmai viták tárgyává.

A régi épületek értékeinek megmentése mellett a változatos és játékos új tömbökkel a kortárs építészet előremutató törekvéseinek tárházát alkották meg
Fotó: Bach Máté

A MOME új szíve azonban nem is a régi főépület, hanem tőle jobbra a Ground, az egyetem félig földbe süllyesztett, ívelt tetejével befelé invitáló új főbejárata, amely a legnagyobb közösségi tere is. Itt kialakítottak egy 1500 fő befogadására alkalmas helyet, amely összekapcsolja az oktatási épületeket, valamint a Technológiai Parkot. A belváros felől érkezve egy fehér fal- és üvegfelületeivel tündöklő, légiesen modern és bemetszéssel játékosabbá tett épület látványa fogadja a látogatót. A MOME UP hatezer négyzetméteres épülete tudásközpontként funkcionál földszintjén 650 négyzetméteres, 1800 folyóméternyi könyvállományt magába fogadó könyvtárral, az emeleteken pedig irodákkal és tárgyalótermekkel, amelyeket a doktori iskola használ mostantól.

Mögötte látványban, hatásban erős ellenpontot képez a már néhány éve átadott MOME ONE és MOME TWO tömb. Masszív, szürkésbarna téglafelületeivel, szigorú ablaksoraival földhözragadtabb, mégis megnyugtatóan emberközeli léptékeivel a legjobb észak-európai építészeti hagyományokat plántálja a budai hegyek közé. A MOME ONE műhelyházként funkcionál, anyagmegmunkáló műhelyek sorának ad otthont több mint 2400 négyzetméteren; míg a MOME TWO a média- és műteremház otthona: négyezer négyzetméteren 171 helyiséggel, ultramodern hang- és filmstúdiókkal, műtermekkel, kiállítóterekkel, XXI. századi technológiával felszerelve.

A jövőből a régi szép idők hangulatába lépünk át, amikor a főépület mögötti Gondűző villához érünk. Az 1845-ben épült villa a legnemesebb klasszicista hagyományokat tükrözi: most természetesen ezt is felújították, és professzori klubként fog tovább működni. A villában csendszobát is kialakítanak a visszavonulás és elmélyülés helyszínéül.

A campust a hegyek felől a MOME Base zárja: ismét egy modern tömb közösségi térként funkcionálva négyezer négyzetméteren. A földszintet üvegfal határolja, amelyen át a zöld, fákkal teli környezetre nyílik kilátás. Nem jelenik meg a tartószerkezet, így az épület lebegni látszik a földszint fölött. Ebben a tömbben közös irodahelyiségeket (coffice), teakonyhákat, szemináriumi termeket és egyéni feladatok végzésére szolgáló tanulóhelyeket alakítottak ki.

Mostantól az egész campust mindenki bejárhatja: a kerítést elbontották, az épületek közötti sétányokon, a zöldellő gyepfelületek és ősfák között lehet sétálgatni Zugliget új ékkövei között. A magyar kreatív ipar oktatási intézménye minden igényt kielégítő, luxusszintű otthonra talált itt: most már a professzorokon és a diákokon a sor, hogy belakják, kihasználják, és a magyar gazdasági, ipari és kulturális kibontakozást szolgáló új ötleteket és megoldásokat alkossanak szakterületeiken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.