Lezáratlanul

Fábián Juli 2017 nyarán közölte a nyilvánossággal, hogy nagyobb szünetet kényszerül tartani egészségi okok miatt. Az énekesnő szűk fél évvel később, december 16-án hunyt el rákban.

2020. 01. 09. 16:40
Fábián Juli
Fotó: MTI–Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fábián Juli 2017 nyarán közölte a nyilvánossággal, hogy nagyobb szünetet kényszerül tartani egészségi okok miatt. Az énekesnő szűk fél évvel később, december 16-án hunyt el rákban, mindössze 37 évesen. Lévai Balázs dokumentumfilmje a különlegesen tehetséges művész félbemaradt életútját mutatja be pályatársai, barátai, volt tanárai és családja visszaemlékezésein keresztül.

Lévai Balázs otthonosan mozog a magyar zenei életben, hiszen olyan műsorok fűződnek a nevéhez, mint a Dob+basszus vagy a Bestseller, de forgatott már dokumentumfilmet a Quimby Most múlik pontosan című daláról (Engedem, hadd menjen) a pécsi zenei titokról (Pécsi szál), és regényt is írt egy fiktív rockbandáról (Beállás). Fábián Juli halálának második évfordulójára készült el a Like a Child (Mint egy gyermek) című alkotás. A film címe egyébként Juli és a Zoohacker formáció dala, amellyel még 2012-ben indultak A Dal versenyen.

A hazai jazz- és később popélet egyik kiemelkedő alakja több felállásban és együttesben is dolgozott: legtöbben az előbb említett formációból vagy az improvizációs koncertsorozat, a Random Trip színpadáról ismerhetik.

Közreműködött a Deseő Csaba & Gyárfás István Trió Tale című lemezén, majd az elektronikus zenét játszó Erik Sumo Band tagja lett. 2007-ben és 2008-ban az egyik legismertebb jazzénekverseny, a Montreux Jazz Voice Competition legjobb nyolc énekese közé jutott, ami óriási dolog, de öt éven át énekelt a népszerű nujazzcsapatban, a Barabás Lőrinc Eklektricben is. Zoohackerrel közös elektroakusztikus duójával jelent meg utolsó albuma 2015-ben Shine címmel. Fábián Juli az X-Faktor kezdetén énektanárként segítette a versenyzőket, de szerepelt például a Poligamy című vígjátékban is.

Lévai bő egy órában veszi végig az énekesnő pályáját – fontos dalaira és közreműködéseire helyezve a hangsúlyt. Megtudhatjuk például édesanyjától, hogy Fábián Juli senkire sem hasonlított a családban. Művészi vénája már hamar megnyilvánult, de sok mindent kipróbált, mielőtt 21 éves korában eldöntötte, hogy a zenét választja.

Fotó: MTI–Mohai Balázs

A filmben többen is kimondják, hogy Juli elbújt a világ elől. Nem kért segítséget, amikor a rákkal küzdött. Nem tudjuk meg, hogyan küzdött, mit érzett, és milyen folyamatok dúltak benne éveken át, amíg tartott a betegsége, így aztán nem derül ki, hogy mi mindenen ment át ezekben az években. Kifelé legalábbis tökéletesnek mutatta magát, és remélt, miközben utolsó klipje forgatásakor már olyan rosszul volt, hogy folyamatosan le kellett állni a felvétellel. Egy zenésztársai által szeretett, széles mosolyával valódi fájdalmát leplező, fegyelmezett és zárkózott nőt látunk, de nem ismerjük meg, csak csodálhatjuk.

A Meggyes Krisztina és Lévai Balázs alkotók által címnek választott Like a Child slágert anno az énekesnő a következőképpen konferálta fel az Eurovíziós Dalfesztiválon: nagyjából arról szól, hogy az ember ne vegye magát komolyan, hanem hagyja a benne élő gyermeket kiszabadulni, játékosnak lenni, bohóckodni, viccelődni és egy kicsikét hülyének lenni – azonban ha valamit megtudhatunk az énekesnőről, az inkább az ellenkezője ennek: ő ugyanis talán csak a színpadon tudott megnyílni és igazán felszabadulni.

A visszaemlékezések és az archív felvételek szerencsére nem játszanak rá sem Fábián Juli kivételes tehetségére, sem pedig családjának tragikus veszteségére. A Like a Child nem portréfilm, inkább megemlékezés. Tiszteletadás egy csonka, befejezetlen életmű előtt.

(Like a Child – Fábián Juli, magyar dokumentumfilm, 66 perc. Rendező: Lévai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.