Macska a padlón

Elég egy rossz döntés vagy inkorrekt üzleti magatartás, bármelyik dollármilliárdosból pillanatok alatt földönfutó lehet. Így járt Elizabeth Holmes is.

Bódy Géza
2019. 12. 03. 10:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elég egy rossz döntés vagy inkorrekt üzleti magatartás, bármelyik dollármilliárdosból pillanatok alatt földönfutó lehet. Így járt Elizabeth Holmes is, akit három éve még a Szilícium-völgy legígéretesebb vállalkozójának tartottak. Az üzleti körökben mértékadó Business Insider kiadvány is ódákat zengett a Theranos nevű vállalkozásáról, amely nem kevesebbet ígért, mint azt, hogy akkora egészségügyi reformot visz véghez, mint korábban még senki.

A beszámolók szerint a vállalat egy olyan orvosi tűn dolgozott, amellyel fájdalommentesen lehet vért venni. Persze, hogy a befektetők megneszelték a lehetőséget, és szélsebesen ruháztak be dollármilliókat Holmes ötletébe, akinek bankszámlája pár év alatt ötmilliárd dollárosra duzzadt. Nemrég azonban kiderült, hogy minden hazugságon alapult, használhatatlan volt a vérvételhez szükséges, Edisonra keresztelt gép. Nem sokkal azután, hogy ez kiderült, a vállalkozás csődöt jelentett, a befektetők pedig futhatnak a pénzük után, ugyanis az „üzletasszony” vagyona teljesen eltűnt. Végeláthatatlan kártérítési perek indultak, mostanáig senki sem látott egy dollárcentet sem, mivel nincs miből kárpótolni a vállalkozókat.

Döbbenetes az egykor leggazdagabb ír vállalkozó, Seán Quinn esete is, hogy miként lehet rekordidő alatt elszegényedni úgy, hogy csupán egyetlen bank kezeli a felelőtlen vállalkozó vagyonát. A műanyag-, az üveg- és a turisztikai iparnak hála jó futott Quinn szekere, egészen addig, míg hitelekből tulajdonrészt nem vásárolt az Anglo Irish Bankban. A pénzintézet hiába volt egyike a legnagyobb ír bankoknak, egy évvel a gazdasági világválság után, 2009-ben rekordnagyságú veszteséget szenvedett el. Így Quinn összespórolt vagyona a korábbi hatmilliárd dollárról néhány nap alatt pár ezerre apadt. Hiába kezdődött perek sokasága, a férfi nem adta fel, mára pedig újabb dollármilliók duzzadnak számláján, köszönhetően annak, hogy tanácsadói munkákat vállalt. Állítja, tilos hitelből befektetni, és mindent egy lapra, azaz egy bankra feltenni, ráadásul a hitelezők pénzét eljátszani.

Patricia Kluge, az egykori aktmodell a pazarul jövedelmező szakításával került be a köztudatba. A „kissé számító” asszony, amikor elvált a médiamogul John W. Kluge-tól, egymilliárd dolláros végkielégítéssel távozott a bíróságról. Nem telt el sok idő, az épp aktuális párjával kitalálta, hogy borászatba fekteti pénzét. Ehhez mesés villákat, hatalmas birtokokat vásárolt, fényűző partikat adott. Vállalkozásának nagyobb lett a füstje, mint a lángja, a pénzt hamar felélte, egy idő után már nem tudta fedezni a mesebirodalom fenntartásához szükséges költségeket. A virginiai nő csődöt jelentett, majd meghirdette eladásra a birtokokat. Jelentkezett is egy gáláns vevő, aki egy összegben kifizette a tartozásokat. Maga az amerikai elnök, Donald Trump volt az, pontosabban az egyik befektetésekkel foglalkozó vállalata. Ám mire a jogi procedúrák véget értek, elúszott a milliárdos vagyon, ugyanis a borvidékeken lévő kastélyok az évek alatt az enyészeté lettek, mert már gondnokokra sem futotta.

Csúnya vége lett a Macskanőnek becézett ­Jocelyn Wildensteinnek is, pedig rá is mesés vagyont, 2,5 milliárd dollárt hagyott húsz évvel ezelőtt a műkereskedő exférje. Miután a soron következő társa odavolt az oroszlánokért, hogy a kedvében járjon, ő is a nagymacskákra akart hasonlítani. A pszichés betegségekben szenvedő nőn közel száz operációt hajtottak végre az évek alatt, köztük nem volt ritka a tízmillió dolláros beavatkozás sem. Az asszony pénze elfogyott, ma már rokonai tartják el az eltorzult arcú egykori szépséget. A plasztikai sebészek viszont pimaszul meggazdagodtak rajta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.