Menekülnek a vörösőrök

Tárgyalások folynak és a területi bizottságban a nagyhatalmak által határozat is lett hozva, hogy a Szerb–Horvát–Szlovén királyság Temesvárért kárpótlás fejében megkapja egész Baranyát és Pécset.

2019. 08. 13. 16:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tárgyalások folynak és a területi bizottságban a nagyhatalmak által határozat is lett hozva, hogy a Szerb–Horvát–Szlovén királyság Temesvárért kárpótlás fejében megkapja egész Baranyát és Pécset.

A Szerb–Horvát–Szlovén királyság delegátusai nevében Pasics elnök kijelentette, hogy ezideig még nem tudott határoznia a felett, hogy e rekompenzáció megfelelő-e.

Parisból jelentik: Baranyai határaink igen kedvezőek. Bácskában a Baja körüli Háromszöget és magát Baját is megkapjuk.

*

Az országos hadigondozó hivatal pécsi hadirokkant munkaközvetítőjénél a következő hadirokkantak keresnek alkalmazást: béresgazda 4, bizalmi állás 1. bor- és pincekezelő 1, csősz 3, dinamó-, benzin-, gázmotorkezelö 1, erdöőr (vizsgázott) 1, erdöőr 8, építészeti alkalmazott 1, építészeti rajzoló 2, felügyelő (különfélére) 12, gazda 3, gazdasági ispán 2, gazdasági cseléd 1, gazdasági írnok 1, gépész 1, gépszerelő 1, gépész-kovács 1, hajdú 1, házmester 1, házmester (volt kőműves) 1, házmester (volt asztalos) 1, hentes 1, hivatalszolga 11, irodai munkás 5, kereskedő 1. kocsis 1, kőműves 3, könyvelő 1, levelező 1, levélhordó 1, lovász 1. magtáros 3, őr (éjjeli) 3, pénzbeszedő (óvadékkal) 1, portás 6, raktárnok 6. soffőr 1, szíjgyártó 1, szolga 6, tehenészgazda 1, telefon kapcsoló 1.

(Dunántúl, 1919. augusztus 2.)

*

A kommunizmus magyarországi uralma számarányokban. Talán nem érdektelen számokban látni a magyarországi négy hónapos kommunista uralmat. A „szociális termelés” abszurditása ijesztő példákban nyert igazolást. A szocializált gyárakban készült egy darab villanyos körtének 105, egy Auer-harisnya égőnek 103 volt a termelési ára, a forgalmi ára pedig 15 és 7 korona. Egy vas 20 filléres veretése a szocializált csepeli üzemben 90 fillér anyag- és munkabérbe került. A csepeli gyár deficitje havonként 30 millió, a városi villamosé 2 millió, a diósgyőri vasgyáré 7 millió korona volt. Jellemző, hogy a kultusztárca 4 hónapos

budgetje a Wekerle-kormány lemondásakori állambudget 2 s fél milliárdot tett ki. A tanácskormány 50.000 analfabétát oktatott ki. Ebből 11 vizsgázott le. Egy tanuló havonkint 650 koronába került az államnak. Az egész állambudget 50 milliárdra tehető. (Franciaország háborús budgetje.) A kommunizmus minden napja átlag negyedmilliárdba került az államnak.

(Dunántúl, 1919. augusztus 5.)

*

A soproni rendőrség augusztus 2-án reggel nyolc órakor Sopronban föltartóztatott egy automobilt; a melynek három gyanús utasa volt. Mikor az utasokat igazolásra szólították, hamis nevet mondtak be, de azután a soffőr elárulta, hogy az utasok Jancsik Ferenc volt budapesti vörösőrparancsnok, továbbá Tóth József politikai megbízott és Vurics László titkár. A társaságnál 81.000 korona készpénzt találtak.

A társaság gyanús útjáról értesítették a belügyminisztériumot, a melynek utasítására mindhármukat letartóztatták és Budapestre szállították. Szerdán délután Jancsik Ferencet a belügyminisztériumban kihallgatták s azután a főkapitányságra való átkisérését rendelték el. El is indultak Jancsikkal, a ki azonban útközben kijátszotta őreit és megszökött. A főkapitányság minden intézkedést megtett kézrekeritésére.

(Budapesti Hírlap, 1919. augusztus 7.)

*

Budapesten szombaton délelőtt terjedt el annak a híre, hogy román csapatok szállják meg a fővárost. A lapok meg is emlékeztek Romanelli ezredesnek, az olasz katonai misszió vezetőjének arról az akciójáról, hogy felkérte a közeledő román csapatok parancsnokát, hogy csak a főváros környékét szállják meg és ne menjenek be a fővárosba. Ez a közbelépés nem vezetett eredményre.

A román csapatok szombaton d. után 4 órakor vonultak be az Andrássy-uton katonazenekaraik hangjai mellett Madarescu tábornok vezetése alatt. A megszálló csapatok 3 hadosztályból állanak, amelyek mindegyikének a szokott gyalogsági, lovassági és tüzérségi létszáma van. A csapatok azonnal megkezdték az egyes laktanyákban való elhelyezkedésüket.

Madarescu tábornok kijelentette, hogy Budapest felett mint a megszálló csapatok parancsnoka átveszi a hatalmat. Közölte azt is, hogy a román hadsereg meg fogja szállani Magyarországnak összes eddig meg nem szállott részeit is.

(Dunántúl, 1919. augusztus 8. Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.