Pislákoló élet

Szügyig sáros bivalyok vontatnak gumirádlis kordékat. Farkasoknál is harciasabb pásztorkutyák robognak le egy domboldalon.

2020. 12. 18. 10:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szügyig sáros bivalyok vontatnak gumirádlis kordékat. Farkasoknál is harciasabb pásztorkutyák robognak le egy domboldalon. Kipirult arcú, sísapkás atyafi feszít lován, láncfűrészt szorongatva a hóesésben, mint egy rohamra készülő lovag. Roham lesz is, csak éppen a halálra ítélt székely erdő ellen. Idős házaspár didereg nyakig betakarózva a hitvesi ágyban, az asszony fekete fejkendőben, a férfi fekete kucsmában, mintha még életükben felravatalozták volna magukat. Tamási Áron novellái és figurái elevenednek meg Váradi Péter Pál megrendítő fényképein, amelyek többet mutatnak, mint az „egyszerű” erdélyi zsánerképek, sötétebbek, mint a szikár dokumentumfotók: haláltánc pillanatai ezek, a múlófélben lévő – vagy már el is múlt – világ mozzanatai.

Azt gondolnánk, a trianoni centenárium évé­ben Dunát lehetne rekeszteni azokkal a kiadványokkal, amelyek a békediktátumot és egy évszázadnyi következményeit dolgozzák fel. Valóban több értékes és feltáró erejű könyv is megjelent 2020-ban, de mégsem lehet még Oltot vagy Poprádot sem rekeszteni velük. Főként azért nem, mert a jelenünket is megszabó nemzeti traumánkat nem lehet elégszer és elegendő nézőpontból, műfajban, hangnemben és szemléletmóddal feldolgozni. Sem idén, sem akkor, amikor 101. vagy 203. esztendejét írjuk majd Trianonnak.

A szovátai Lőwey Lillát és a nagyváradi Váradi Péter Pált 1995 óta fűti a szenvedély, hogy helytörténeti-irodalmi fotóalbumaikkal hazaszeretetre neveljék olvasóközönségüket – és itt e fogalmon természetesen a történelmi hazát kell érteni. Erdély rejtett tájegységei, szórványmagyarsága, kevéssé ismert vagy nem a helyükön kezelt írói, művészei, szellemi és erkölcsi hősei jelennek meg ezekben a kötetekben – mindazok az emberek és tájak, akikre és amelyekre rávetülnek Trianon messzire nyúló árnyai, ahogy Lőwey Lilla írja. 25 év alatt csaknem félszáz albumot készítettek, nagyban hozzájárulva a legnagyobb Kárpát-medencei magyar kisebbség múltjának és jelenének megismeréséhez.

Az idei centenáriumra megjelentetett negyvennyolcadik albumukat az 1920 utáni Székelyföldnek szentelték. Lőwey Lilla irodalmi idézetekkel tűzdelt szép kísérőszövege bemutatja ennek a száz évnek az egyre tragikusabb pusztítási hullámait kezdve az impériumváltástól az 1944-es újabb impériumváltáson át a sovén kommunizmusig és a hasonlóan sovén román „demokráciáig”. A székelyek kálváriáját erőteljesen szemlélteti a víz alá került Bözödújfalu sorsa, amelyet Váradi fotói rögzítenek évről évre, az Úzvölgyi katonatemető körüli provokációk; valamint Nagybaczoni Nagy Vilmos honvédelmi miniszter sorai, aki 22 évig nem látogathatott szülőföldjére: „Kimentem a parajdi temetőbe, hogy felkeressem édesapám sírját […]. A régi sírlátogatás óta néhány évtized telt el. S most hiába mentem a temetőbe, hiába kutattam végig azokat a helyeket, ahol sejtettem a sírt. Az eltelt harminc esztendő alatt a temető teljesen elvadult. Benőtte a bozót, és sem a sírkövet, sem a rajta volt rózsabokrot nem lehetett megtalálni.”

Elveszett temetők, kastélyok, havasi kaszálók, sorsok – pislákoló élet: a Lőwey–Váradi házaspár trianoni albuma a rohamosan hanyatló, alapjait, gyökereit erodáló Székelyföld tereit, arcait örökíti meg. Ki nem mondva, de egy pillanatra sem felejtve az alaptörvényt: ha el­vész a szórvány, akkor a tömb végórája is megkezdődik. Vagy ahogy Vetési László református lelkész fogalmazott, mondjuk úgy, fordított szövegkörnyezetben: „A szórvány egy nemzet öregkora, aki a szórványt nem becsüli, az sem a tömböt, sem a jövőt nem érdemli.”

(Váradi Péter Pál–Lőwey Lilla: Erdély – Székelyföld. Száz év Trianon árnyékában. PéterPál Könyvkiadó, Veszprém, 2020, 116 oldal. Ára: 8300 forint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.