Precíz fenevad

Bódy Géza
2020. 02. 25. 10:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs megállás a fegyverkezési versenyben, Izrael hadserege a legütőképesebbek között van, sőt a közel kilencmillió fős állam a világ egyik vezető fegyverexportálója. Mindennek köszönhetően mára nekik van a világ leghatékonyabb lég- és rakétavédelmük. Így nem csoda, ha folyamatosan fejlesztenek: most éppen egy fénysebességű lézerágyún dolgoznak, így újabb áttörés várható a sugarat alkalmazó haditechnikában. A védelmi minisztérium nemrég bejelentett híre szerint sikerült a célpontok megsemmisítésére képes, ráadásul olcsón üzemeltethető olyan „fenevadat” kifejleszteni, amelyet már az idén az ország déli részén, a gázai határnál élesben is tesztelhetnek. A hamarosan prototípusként elkészülő eszköz alkalmas lesz a negyven kilométernél rövidebb hatótávolságú rakéták és aknalövedékek semlegesítésére, valamint a drónok és páncéltörő rakéták kivédésére is. A cél az, hogy növeljék a hatótávolságot, így az akár több száz kilométerről, vagyis Szíriából és Libanonból elindított támadások is kivédhetők legyenek. Az új pusztító úgy működik, hogy a nagy teljesítményű lézernyaláb befogja a rakétát, felmelegíti, majd ennek hatására a lövedék megsemmisül. További előnye, hogy a fény sebességével szinte azonnal eléri és eltalálja a célt, ugyanis egy hagyományos elfogórakétának legalább öt perc kell ahhoz, hogy elkapjon például egy háromszáz kilométerről érkező ellenséges rakétát.

Gond egyedül a felhős időjárás, hiszen az ágyú mérőeszközei ilyenkor nem érzékelnek. A Jediót Ahronót című újság arról számolt be, hogy ez is megoldható lesz, amennyiben a lézerberendezést repülőgépekre vagy más légi eszközökre telepítik. Sőt azt tervezik, hogy a Hercules repülőgépeket már jövőre ellátják vele, így az új védelmi rendszer kiegészíti a már kiépített rakétaelfogókat.

A szakminisztériumnál fontosnak tartják a szupereszköz mielőbbi sorozatgyártásának megkezdését, mivel egy-két dollárba kerül az üzemeltetése „lövésenként”, szemben a korábbi fegyverekkel, amelyekkel több ezer dolláros elfogórakétákat indítanak útnak az ellenséges célpontok ellen. Rá­adásul soha nem fogy ki a lőszer. Igaz, hogy olcsó az üzemeltetése, ám a fejlesztésre már elköltöttek közel kilencmilliárd forintnyi sékelt.

A fejlesztésekre szükség van, hiszen az elmúlt két évtized eseményei újszerű biztonsági kockázatokat jelentettek, amelyekre választ kell adni. Ilyen volt a terrorista szervezetek, az al-Kaida vagy az Iszlám Állam megjelenése, Afganisztán és Irak amerikai megtámadása, a dél-kínai-tengeri konfliktus kialakulása vagy Krím orosz bekebelezése. Vlagyimir Putyinék az orosz hadsereget új fegyverekkel és fegyverrendszerekkel látják el az idén, az arzenál bővítésére rubelmilliárdokat költenek. Ráadásul úgy, hogy mindeközben Moszkva azt állítja, kész az újabb fegyverellenőrzési megállapodások megkötésére.

Ám addig is mindent elkövet a nukleáris erői megerősítésére.

Mindentől függetlenül a NATO a béke megőrzése érdekében nem tervez új, földi irányítású nukleáris rakétákat telepíteni Európába, de elrettentőképességét és védelmi hatékonyságát tovább növeli a kontinens és lakói védelme érdekében

– mondta a napokban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben azzal kapcsolatban, hogy az oroszok is rakétarendszereket telepítenek, illetve fejlesztenek, ami jelentős kockázatot jelenthet mindenkinek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.