Fontos a felvilágosítás, leginkább azért, hogy a valódi tejet ne keverje senki a mandula-, szója- és más gabonaalapú italokkal vagy más hasonló készítményekkel. A valóban „mentes” nedűket igyák a betegek, és ne a vegetáriánus vagy az állatvédelmi lobbi diktáljon!
Csábító csomagolás, a valódi tejhez képest három-négyszeres, de akár ötszörös árak jellemzik a növényi alapanyagú italokat, amelyeket gyakran tévesen tejként árulnak a kereskedők. A megtévesztő névvel, jelöléssel a vásárlók könnyen félrevezethetők, de akár csalás áldozatai is lehetnek. Korábban a legnagyobb gyártók is hibáztak, ám a hatóságok szigorúbb fellépésének és a jogszabályoknak köszönhetően ez egyre ritkább.
Félrevezetett vásárlók
Sokan nem tudják, hogy nem létező fogalom a zab-, a szója-, a mandulatej, mint ahogyan tej nélküli sajt, illetve tejföl sem létezik. Ezeket az élelmiszereket a tejtermékekhez hasonló állaggal, ízesítéssel (például a joghurtot vagy a tejdesszertet helyettesítő áruk) gyártják, és a valódi tejesdobozhoz hasonlóan csomagolják őket. Pedig éppen ezeket az élelmiszereket kellene a valódiaktól elkülönítve tárolni és forgalmazni. A megtévesztő jelölések szerint ezek az italok táplálkozási szempontból egyenértékűek az állati tejjel, ami természetesen sérti a tejtermelő ágazat érdekeit, és félrevezeti a fogyasztókat. Néhány ország, így például az Egyesült Államok, Kanada és Franciaország be is tiltotta a „tej” név használatát a növényi eredetű italok esetén.
Az Európai Bíróság már 2017-ben kimondta, hogy ellentétes az uniós szabályokkal, ha a tej megjelölést tisztán növényi termékek megnevezésére használják. Ennek értelmében növényi termékek nem hozhatók uniós forgalomba, a „tej”, „tejszín”, „vaj”, „sajt” vagy „joghurt” elnevezéseket a jog az állati eredetű termékek számára tartja fenn, vagyis zab, szója, mandula vagy rizs, illetve víz, cukor, növényi zsírok és olaj felhasználásával nem készülhet igazi tej, sajt, tejföl vagy joghurt.
A valódi tej- és tejtermékek, illetve a növényi alapú készítmények tápértéke jelentősen eltér egymástól. Két deciliter tehéntej például biztosíthatja egy egészséges felnőtt átlagos napi fehérje-, szénhidrát- és zsírigényének 8-12 százalékát, míg egy liter mandulatej jórészt vizet, adalékanyagot és néhány százalék mandulát tartalmaz. A vásárlók az aktuális divathóbortok miatt a növényi alapanyagoknak tulajdonított előnyöket összemossák a valódi tej pozitívumaival, amelyekkel viszont a növényi ital nem rendelkezik. Sokan a tejcukor és tejzsír nélküli utánzatokat tartják egészségesebbnek, mert azok megfelelnek a vegetáriánusok vagy a még szigorúbban élő vegánok étrendi követelményeinek is.