Üvöltés a búzamezőn

Egy multi bejelentette, hogy hamarosan kapható lesz vegán macska- és kutyaeledel. A gazdájukat, úgy látszik, nem érdekli, hogy a kis kedvencek ragadozók.

Pósa Tibor
2020. 01. 29. 14:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy multi bejelentette, hogy hamarosan kapható lesz vegán macska- és kutyaeledel. A gazdájukat, úgy látszik, nem érdekli, hogy a kis kedvencek ragadozók. A macskánk ezt bizonyította is, jelentősen gyérítve a kertünkben élő mókuspopulációt. Azt, hogy feleségem nyári reggeleken – mintegy ajándékként – talált már kimúlt énekesmadarakat, egereket is az ajtó előtt, megszoktuk. A macska, gondolom, átérezte, hogy mennyibe kerül az élelmezése, ezért hozzájárult az ebédhez. De hogy mókus hogyan került a cicus szájába, azt fel sem fogtuk.

A macska ragadozó állat, ahogy a kutya is. Az ember sok tízezer éve háziasította őket, és most jön a vegán étrend, amellyel a macskáknak-kutyáknak meg kell barátkozniuk. A gyártó szerint – amely nem mellesleg hatalmas csokigyár is – a műhús íze a megtévesztésig hasonlít az eredetire. De akkor is csak átverés. A környezettudatos vegánok – ők azok, akik semmilyen állati eredetű terméket, még tojást vagy tejet sem hajlandók fogyasztani, és elvetik „az állatok kizsákmányolását”, például nem is lovagolnak – most ezzel az eledellel megpróbálják jó útra téríteni a kedvenceiket. Ha a gazda vegán, hát a kutyusnak is annak kell lennie.

Csak van itt egy igen nagy baj. Ha valaki igazán tudatos, akor nem is tart kutyát vagy macskát, ugyanis hatalmas az ökológiai lábnyomuk. A műhúsos eledellel meg egyvalaki lakik jól: aki megtermelte. A vegánokban különösen nem rokonszenves, hogy erőszakkal akarják áttéríteni az általuk elképzelt, tökéletesnek hitt útra az egész emberiséget. Volt már ilyen, és lesz is. Hiába tudjuk, hogy a kutya-macska bizony megtámadja, és ha nem kap más harapnivalót, meg is eszi a nála gyengébbet, ők váltig állítják, hogy rászoktatható a zöldségre. Nemcsak az emberek milliárdjai, hanem kutyusaik és cicáik is készek az átnevelésre. Ne álljunk meg a cicusoknál, javasolnám az oroszlánok, a tigrisek, gepárdok, pumák műhúsos etetésének megkezdését, és ha jól haladunk ezzel, akkor kiterjeszthetjük mindezt a ragadozó madarakra.

De még ez sem elég, ugyanis az állatvilágban napi rendszerességgel zajlik a szexuális zaklatás. Ennek a megaláztatásnak véget kell vetni, el kell indítani az animal#metoo-mozgalmat. A közelmúltban két spanyol aktivista tettre szánta el magát. Egy tyúkfarmon megkezdték a tojók és a kakasok szétválogatását, hogy ezzel is akadályozzák a nem kívánt légyottokat…

Egyébként nem várt csapás érte a vegán társadalmat. Tudósok kiderítették, hogy a növények is éreznek fájdalmat, legalábbis ezt tanúsítják az ultrahangjelek, amelyeket akkor adnak ki, ha valami rossz történik velük. Képzeljük el azt az üvöltést, amikor kombájnok aratják a búzamezőt, a sikolyt, ha letépünk egy gyümölcsöt a fáról. Józan tudatú ember számára ez borzalmas. Nem marad más hátra, ha megéhezünk, lökjük el a kutyát a műhúsos tányérja mellől!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.