Vigyázat: kamu!

Mindennapos jelenség az internetes átverés. Pedig sokszor szinte ordító nyelvi hibák jelzik: ne hidd el! Hol van ilyenkor a szövegértés?

Balázs Géza
2019. 11. 15. 15:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindennapos jelenség az internetes átverés. Pedig sokszor szinte ordító nyelvi hibák jelzik: ne hidd el! Hol van ilyenkor a szövegértés? Fülembe cseng Adamikné professzor asszony egyik mondása: „Aki Jókait érti, az már csak megért egy reklámot is!”

Néha elcsodálkozom, hogy tanult, sokat olvasott emberek is hogyan félrevezetődnek egy-egy internetes szöveg kapcsán. Lássunk most erre egy iskolapéldát!

Aki manapság az interneten keres valamit, kéretlenül hamar beugranak képernyőjére rettenetes papillomák, szemölcsök, amelyek – mint megtudjuk – bármikor átalakulhanak melanomába, gyógyíthatatlan bőrrákba. Brrr!

De hát pofonegyszerűen megvédhetjük ettől magunkat. Nyilatkozik „Doktor Malaczkó Gábor” 45 éves munkatapasztalattal bíró bőrgyógyász. (Az interneten a reklámszövegen kívül nem találni ilyen nevű orvost.) Figyeljük meg, hogy mit és hogyan mond a tapasztalt orvos: „Az emberi papillomavírus mindenkinek van… Nyers becslések szerint a világ lakosságának 80-85 %-ának van… És a pigment bármilyen jelenléte azt jelzi, hogy egyértelműen fertőzött… A probléma az, hogy a közönséges papillóma bármikor melanomává válhat. Ez egy gyógyíthatatlan bőrrák, amely csak néhány hónap alatt megöli az embert, és amelytől nincs menekvés.

Ha más típusú rákos daganatokat valahogy meg lehet állítani kemoterápiával, gyógyszerekel és egyéb módszerekkel, itt az egyetlen lehetőség az, hogy felismerjük és eltávolítsuk korai stádiumban. Ha a melanoma már kialakult, ez garantált halál.” S hogyan alakulhat ki a melanoma? „Alacsony környezeti feltételek melletti élet.” Nos, van itt néhány ordító nyelvi jel: egyeztetési hiba, alanyvesztés, téves névelőzés, szórendi hiba, értelmetlen módosítószó… és persze fenyegetés: garantált halál!

Természetesen van ellenszer: egy gyógyszer, amelyet itt és most nagy kedvezménnyel meg lehet rendelni. És jönnek az ugyancsak árulkodó „hálálkodó” vélemények: „Rendelést tettem, mint semmi bonyolult. Egy héten keresztül megkaptam a gyógyszert, a futár szállított. Elkezdtem a tisztítást. Később írok róla. Köszönöm, Dr. Malaczkó Gábor! És a csomag csak pár nap alatt jött meg.” (Gröber Rita) Jó, lehet, hogy ezt nem magyar anyanyelvű írta.

Lássuk a második bejegyzést: „A webhely címét semmilyen módon nem sikerült megtalálni, végül eszembe jutott, és szeretnék megosztani az eredményeket! EGY CSODA! Eredményeim: csak 5 üveg és 2 hét múlva mintha kicseréltek engem. Nem kellemetlen érzés és az önbizalom is nőtt!” (Farkas Istvánné) Hát ennek a hölgynek már annyira magyar neve van, hogy csak nem írna le ilyesmit.

Harmadik vélemény: „A hivatalos honlapon vettem, nagyon gyorsan visszahívtak és megerősítették a rendelést. Szépet akarok járni.” (Japportné Zsuzsanna) Vagy: „Megrendeltem, használom és nem annyira boldog vagyok, nagyon köszönöm a cikkét.” (Solymos Pálné).

És még egy: „Rendeltem csak a hivatalos honlapon! Ne késleltesse a kezelést, az idővel növekedni kezd, és minél hamarabb elkezdi, annál könnyebb lesz.” (Hamarné Ferencné)

Aki olvassa ezeket a szövegeket, aligha hiheti el, hogy ezeket – ahogy a nevük sugallja – valóban magyar emberek írták.

A „szépet akarok járni” talán a jól akarok járni nyersfordítása, és talán ilyen gépi fordításból fakadnak ezek a szerkezetek is: „2 hét múlva mintha kicseréltek engem”, „nem annyira boldog vagyok”, „rendeltem csak a hivatalos honlapon”. Akinek ez sem elég, az hallgasson Hamarné Ferencnére!

De hagyjuk ezt! Olvassunk inkább Jókait!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.