Lájkokban mért boldogság: amikor fontosabb az online tér a valósnál

Az idővonalon pörgetve folyamatosan boldog családokról készült képeket látunk, de vajon ez valóban így van?

Forrás: HAON2020. 08. 09. 16:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt már több hazai, illetve külföldi kutatás is megállapította, hogy a közösségimédia-oldalakon megosztott privát tartalmak nem mindig tükrözik a valóságot. Az idővonalon pörgetve folyamatosan boldog családokról, párokról készült képeket látunk, de vajon ez valóban így van? – A közösségimédia-felületen elna­gyoltak az érzelmek, a helyzetek és a képek. Szebbnek, okosabbnak, boldogabbnak akarunk látszani, hogy kitűnjünk a tömegből, és hogy kvázi „legyőzzük” a másik felet, mert hát ő is állandóan boldog fotókat tesz ki. De ugyanez igaz egyébként a negatív irányban is, ugyanis egy-egy szomorú poszt vagy egy egyszerű szomorú szmájli rengeteg hozzászólást generál – osztotta meg gondolatait a Naplóval Klausz Melinda közösségimédia-specialista.

Társadalmi elfogadottság

– Már öt-hat évvel ezelőtt készítettek egy statisztikát ezzel kapcsolatban, és azt találták, hogy azok a párok, akik sokat posztolnak, a valóságban nem annyira boldogok. Mert nem magukkal vannak elfoglalva, hanem a külvilággal. Azoknak üzennek, azoknak mutatják, hogy minden rendben, akik egyébként valóban boldog párkapcsolatban élik az életüket, örülnek egymásnak, és ezt az örömöt nem igazán akarják állandóan megosztani – válaszolta a következő kérdésünkre: miért van tele az internet boldog párok képeivel?

Megállás nélkül közölni kívánunk: először lefotózzuk az ételt, és majd csak utána fogyasztjuk el. Halmozzuk a képeket a telefonunkban, lájkokkal biztosítjuk be magunkat, a kapcsolatainkat: ezek vajon hova vezetnek?

– Egyrészt így dokumentálunk: a korábbi nyomtatott fotóalbumok már alig léteznek, a közösségimédia-felületeken viszont meg tudunk találni mindent a régmúltból is. Pont emiatt vezették be az Emlékek funkciót a közismert közösségi portálon, amely az adott napon megosztott korábbi évek tartalmait mutatja meg. A „közléskényszerhez” hozzájárult a technológia fejlődése is, hiszen amíg régen heteket, napokat kellett várni egy-egy fénykép elkészülésére, manapság pedig olyan jó kamerákkal felszereltek már az egyszerűbb okostelefonok is, ha jól látjuk a világot, akkor előfordulhat, hogy egy-egy fényképezőgépnél is jobb minőségű fotókat gyárthatunk. Ha megnézzük a posztok évek során történő változásait, egyre kevesebb szöveget osztunk meg, inkább a fotó és egyre inkább a videó a népszerű – ismertette, majd a lájkok „miértjéről” osztotta meg véleményét:

„A lájkokkal mérjük magunkat, ez ad visszacsatolást a társadalmi elfogadottságunkra.”

– Persze fontos ezzel tisztában lenni, és lehetőség szerint megpróbálni nem összevetni mások lájkszámával a miénket, és nem letörölni azokat a tartalmakat sem, amikre éppen akkor kevesebb érdeklődés jön. Lehetőség szerint ne mások miatt, hanem magunk miatt, a magunk örömére osszuk meg a tartalmakat – hangsúlyozta.

Fontosabbá válhat a valóságnál

– Lassan fontosabbá válik, hogy milyen képet alakítasz ki magadról a közösségi oldalakon, mint a valóságban. Posztolod az új ruhádat, a nyaralásodat, az ebédedet és az új pasidat. Számolod a lájkokat, a barátokat, követőket. Ezt ugyanis az agyad jutalomként kezeli, és ennek hatására dopamint szabadít fel – hangsúlyozta Lindák Linda párkapcsolati tanácsadó.

Függőséget okozhat

A szakember úgy véli, a média azt is befolyásolja, hogyan látjuk a világot. Mivel mindenki a legjobb arcát igyekszik mutatni a képeken – szuper helyek, jó beállítások, szűrők –, úgy tűnik, mintha mindenki szép és boldog lenne a világon, jó életet élne.

Fotó: pexels.com

– Ez egyrészt csökkentheti az önbecsülésedet, hiszen ezekhez a pozitív képekhez hasonlítva lebecsülöd magadat. Másrészt teljesítménykényszerhez vezethet: neked is szebbnek, jobbnak kell lenned, klassz helyekre kell utazni, meg kell mutatni, milyen boldog vagy a pároddal stb. Az összehasonlítgatás miatt könnyen a párkapcsolatodban is úgy érezheted, hogy nem jó helyen, nem az „igazi” mellett vagy, és ezért gyorsan lecseréled a társadat – fűzte hozzá a tanácsadó, aki szerint az online létezés függőséget is okozhat. Már néhány óra szünet is elvonási tünetek megjelenéséhez vezethet, ugyanúgy, mint ha szenvedélybetegek lennénk.

Mihez szól hozzá a másik?

A közösségi média szinte uralkodik a társas kapcsolatokon: viccesnek tűnhet, de akár egy-egy lájkon vagy ismerősnek jelölésen is múlhat egy kapcsolat – véli Lindák Linda. – Nem elhanyagolandó tény, hogy a közösségi tereknek pozitív jellemzői is vannak, mint például hogy gyors információmegosztást, kapcsolattartást tesz lehetővé. Csakhogy szinte nincs olyan konzultációm, ahol előbb-utóbb ne kerülne szóba a telefonozás, a különböző internetes portálokon folytatott levelezés. Rengeteg feszültséget okoz a párok között a közösségi média túlzó használata: sok vitát és féltékenységet szül, ami szakításhoz, váláshoz is vezethet – mondta.

Folyamatos vádaskodás

Sokaknak rögeszméjévé válik, hogy a párjuk internetes tevékenységét folyamatosan nézzék, kövessék. A párkapcsolati szakértő elárulta, hogy számos olyan páciense van, aki azt figyeli, hogy a párja miket lájkol, éppen mikor van online, vagy kinek a képéhez ír hozzászólást. És ezt nemcsak titokban nézi, hanem szóvá is teszi, amit persze nem mindig tolerál a másik fél, mert vádaskodásnak veszi. – Vannak olyan esetek, amikor megkeres egy pár azzal, hogy igaz, beadták a válópert, de szeretnének még egy esélyt adni a kapcsolatuknak. Mindeközben azt látom, hogy tele van a közösségi oldaluk olyan képeikkel, amelyek boldogságot, harmóniát sugároznak.

„Sok minden állhat annak hátterében, hogy miért osztjuk meg a „legintimebb” pillanatokat az életünkből, talán a megerősítés az, amit keresünk” – mondta, majd példát is említett: – Akadt olyan férfi páciensem, aki azt állította, szerinte a feleségének a külső kép sokkal fontosabb, mint az, hogy valójában ők hogyan is élnek. Nem számít számára semmi más, csak az, hogy a tökéleteset mutassa kifelé.

A közös jövő reménye

Egy féltékeny fél szinte bármit képes kitalálni, a lájkok és az eltitkolt üzenetek csak olaj a tűzre: de vajon meddig menthető egy kapcsolat? – Ismerek olyan párokat, amelyek már tényleg kilátástalannak látják kapcsolatukat, mégis felkeresnek egy szakembert, hátha! Aminek pedig rendkívül örülök, hogy nemcsak azok a házasok keresnek meg, akiknek a kapcsolata a „végső stádiumban” van, hanem azok is, akiknek még van közös jövőjük. Talán akkor kellene, lenne az ideális tanácsadóhoz fordulni, amikor a felek azt tapasztalják, ketten már nem tudják megoldani a problémájukat, szükség van egy külső hozzáértő útmutatására, aki elmondja, mit lát, tanácsol – ismertette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.