Különleges szűrőpapírral kutatják a tenger élővilágát

A speciális papír olcsó és emberséges megoldás arra, hogy kimutassák az egy-egy területen élő növények és állatok DNS-ét.

Forrás: Mediaworks2021. 02. 28. 16:25
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztrál kutatók cellulóz szűrőpapírral mutatták ki, milyen fajok élnek a tengervíz egyes területein – írja a teol.hu cikke.

Az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) portálján kedden közölt tanulmány megállapította, hogy a vízben lebegő szűrőpapíron kimutatható az ott élő növények és állatok DNS-e.

A kép illusztráció. Fotó: Pexels

Cindy Bessey, a CSIRO környezeti jövőt kutató tudományos platformjának (Environomics Future Science Platform) tengerbiológusa közölte, hogy a speciális papír olcsó megoldás lehet a korallzátonyok környékén és a tengeri rezervátumokban élő fajok figyelemmel kísérésére, baj esetén a korai riasztásra.

A DNS-minták gyűjtéséhez korábban specializált pumpákat használtak. A szűrőpapír emberségesebb megoldás a vonóhálónál, és biztonságosabb, mint ha búvároknak kellene értékelniük a biodiverzitást.

„Új módszerünk azt jelenti, hogy már nem szükséges a tengervizet szűrni a DNS-gyűjtéshez, idő takarítható meg vele, valamint lehetőséget teremt, hogy olyan helyeken is használjuk, ahol korlátozottan áll rendelkezésre áram és felszerelés”

– írta a sajtóközleményben.

A kutatócsoport Nyugat-Ausztrália partjának közelében két különböző tengeri területéről gyűjtött mintákat.

A speciális szűrőpapírral végzett munkáról szóló eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Korábbi cikkünkben arról számoltunk be, hogy az ausztráliai Északi terület víztartó rétegei sokszínű tengeri élővilágnak adnak otthont. Most eddig ismeretlen rákfajokat fedeztek fel Ausztrália talajvízrendszerében. Az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) és a Charles Darwin Egyetem (CDU) szakemberei 2019 augusztusa és októbere között gyűjtöttek be mintákat a Beetaloo medence 28 pontjáról.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.