
Elképesztő, így néz ki a dubaji virsli, mutatjuk!
A dubaji virslit különlegessége, hogy pisztáciát és kadajif tésztát (az arab konyha egyik kedvelt, cérnametélthez hasonló sült tésztája) is tartalmaz.
Susanne Akesson és Giuseppe Bianco a svéd Lund Egyetem kutatói kimutatták, hogy a sarlósfecske átlagban napi 570 kilométert repül, de a leggyorsabb madár 832 kilométert tett meg egyetlen nap alatt. A sarlósfecskék rovarokkal táplálkoznak, és erre repülés közben is képesek, ami lehetővé teszi, hogy összességében körülbelül tíz hónapot töltsenek a levegőben az év során.
A különleges kis madarak testtömegüknek és a repülés közbeni evésnek köszönhetően nagyon nagy vándorlási sebességre képesek. Amíg más madaraknak szükségük van némi talajon eltöltött időre ahhoz, hogy táplálkozzanak repülés előtt,
addig a sarlósfecske erre repülés közben is képes.
Akesson és Bianco geolokátorokat használtak, hogy nyomon kövessék a sarlósfecskék migrációs mintázatát. A megfigyelt sarlósfecskék Lappföldön, Svédország északi vidékén szaporodnak és a Szahara déli területeire vándorolnak. Minden évben augusztus közepén hagyják el Lappföldet, és május végén térnek vissza északra.
A kutató páros 19 sarlósfecskét követett nyomon ősszel, amikor a vándorlás 20 repüléses és 22 útmegszakításos napból ált átlagban, 20 sarlósfecskét pedig tavasszal figyeltek meg, amikor ugyanez 15 utazós napból továbbá 5 útmegszakításos napból áll.
Tavasszal esélyes leginkább, hogy a repüléshez jó hátszelet találjanak, különösen nagy magasságban.
Tavasszal az is lerövidíti a vándorlási időt az őszihez képest, hogy ilyenkor könnyebb rovarokat találni.
A kutatók analizálták az időjárási kondíciókat a vándorlás útvonala mentén, ami azt mutatta, hogy a madarak ahhoz időzítik a hosszú távú repülésüket, hogy kifogják a legjobb szelet. Nem világos, hogyan csinálják ezt, de korábbi tanulmányok azt mutatják, hogy szenzitívek a légnyomás változásaira.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
A dubaji virslit különlegessége, hogy pisztáciát és kadajif tésztát (az arab konyha egyik kedvelt, cérnametélthez hasonló sült tésztája) is tartalmaz.
A 42 Restaurant séfje, Koppány Levente gondoskodik majd Jennifer Lopez és csapatának étkezéséről budapesti tartózkodása alatt.
A bodza sokak kedvenc szörpféléje, de méz, zselé, lekvár, sőt pálinka is készíthető belőle.
Gondolták volna, hogy a legnépszerűbb receptek közé tartoznak a Mindmegettén a különféle bundás kenyerek?
Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség
Most kiderül, Zelenszkijnek a fotel vagy a tűzszünet a fontosabb
Kiadták a figyelmeztetést: ne küldj több SMS-t, különben...
Végre Trump is megszólalt az orosz bombázók ukrán megsemmisítéséről
Eddig titkolta Törőcsik Franciska, most végre megmutatta: a rajongók szóhoz sem jutottak!
Egy vérfürdő után benyújtotta lemondását az ukrán szárazföldi erők parancsnoka
Orosz válasz: ballisztikus csapás Ukrajnára
Ezek az ételek jobban károsíthatják a májadat, mint az alkohol
Döbbenetes, mit vittek el Münchenből a PSG vandál szurkolói a BL-döntő után + videó
A Fradi megkezdte a bevásárlást a magyar játékosokból – Lisztes Krisztián is hazatérhet
Ukrajna légicsapása globális kockázatokat rejt
Eldőlt, Orbán Viktor lesz 2026 után is a miniszterelnök újabb négy évre
A dubaji virslit különlegessége, hogy pisztáciát és kadajif tésztát (az arab konyha egyik kedvelt, cérnametélthez hasonló sült tésztája) is tartalmaz.
A 42 Restaurant séfje, Koppány Levente gondoskodik majd Jennifer Lopez és csapatának étkezéséről budapesti tartózkodása alatt.
A bodza sokak kedvenc szörpféléje, de méz, zselé, lekvár, sőt pálinka is készíthető belőle.
Gondolták volna, hogy a legnépszerűbb receptek közé tartoznak a Mindmegettén a különféle bundás kenyerek?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.