
Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.
A Himalája közelmúltbeli repülőmókus-észlelései kapcsán Kristofer Helgen, az ausztrál Múzeum Kutatóintézet vezető tudósa és igazgatója munkatársaival együtt tanulmányozni kezdte ezt a titokzatos fajt.
Megvizsgálták a múzeumi példányokat, illetve a faj megfigyeléséből származó adatokat gyűjtöttek, például kameracsapdák segítségével.
A tudósok eredményei váratlan fordulatot tártak fel: rájöttek, hogy a gyapjas repülő mókusként ismert állat valójában két különféle fajt takar, amelyek több ezer kilométerre élnek egymástól a világ tetején.
Így különítették el egymástól a tibeti gyapjas repülőmókust (Eupetaurus tibetensis) és a Jünnan gyapjas repülő mókust (Eupetaurus nivamons). A Zoological Journal of the Linnean Society tudományos szaklap szerint az előbbi leginkább India, Bhután és Tibet területén fordul elő, míg az utóbbi inkább Kína Jünnan tartomány délnyugati részén él.
– Ez a felfedezés rendkívül izgalmas – mondta John Koprowski, a Wyomingi Egyetem mókusszakértője a National Geographic online portálnak, aki nem vett részt a kutatásban. – Kettő, viszonylag nagy méretű állatról nem tudtunk eddig, ami azt is megmutatja, hogy mennyire keveset tudunk a természeti világról.
Hozzáfűzte: úgy tűnik, ezt még egyetlen zoológus sem merte leírni.
A farkuk kormánylapátként működik
A gyapjas repülő mókus a távoli és lakatlan, sziklás élőhelyeket kedveli, közel 4600 méter magasságban. A kutatók szerint talán ez lehet az oka annak, hogy csak kevés nyugati tudós látta már az állatot a vadonban.
A lény éjszakai életmódja és a sziklákba olvadó, szürkésbarna szőrzete miatt még nehezebben észrevehető.
Az állatot Oldfield Thomas zoológus még 1888-ban azonosította. A repülő mókusok ezután egy időre úgymond „eltűntek”. Peter Zahler zoológus 1994-ben Pakisztán egyik távoli sarkában „fedezte fel újra”, ami lehetővé tette a tudományos világ számára, hogy többet megtudjon erről a titkos fajról.
A szakemberek szerint azonban a „repülő mókus” kissé téves elnevezés.
Az állatok az elülső és hátsó lábuk között kifeszített bőr segítségével siklanak a sziklák között; leszálláskor pedig farkukat és karjukat megemelik, testüknek hosszanti tengelyét pedig függőleges irányba döntik, hogy így tompítsák az ütközést.
Hosszú, bolyhos farkuk a test kormánylapátjaként működik, de hirtelen felhőszakadáskor esernyőként is funkcionálhat. A rágcsálók nagy testmérete, valamint sűrű bundája jól megtartja a hőt a hideg hegyekben.
Helgen és munkatársa, Stephen Jackson minél többet megtudott ezekről a mókusról, annál inkább kezdtek arra gondolni, hogy a Himalája valójában több, óriási gyapjas repülő mókusnak adhat otthont, mint azt korábban gondolták.
a tudósok világszerte összesen nyolc múzeumban 24 gyapjasmókus-mintát vizsgáltak meg,
amelyek közül a legújabb közel ötvenéves volt. Helgen és Jackson hamarosan felfedezték, hogy a mókusok koponyájának alakjai jelentős különbségeket mutatnak. A DNS-elemzés később megerősítette, hogy tényleg két fajról van szó.
Ezek a fajok száz éve arra várnak egy múzeum fiókjában, hogy felfedjék a titkaikat – mutatott rá Melissa Roberts Hawkins, a Smithsonian Intézet mókusszakértője és az intézet kurátora.
A tudós szerint a testszerkezet és a genetika vizsgálata elengedhetetlen a repülő mókusok tanulmányozásában, mert „két mókus nagyon különböző és ugyanaz a faj is lehet, miközben elválaszthatja őket egymástól az evolúció több millió éve”.
Mivel a vizsgálatok során kapott információkat korlátozott számú múzeumi példányokból szerezték be,
Helgen szerint sem a gyapjas mókusfajok populációmérete, sem az őket érő fenyegetések nem ismertek.
Ennek ellenére úgy véli, hogy ez a kutatás csak a kezdet, és hamarosan még többet megtudhatunk ezeknek az állatoknak az életéről.
Az eredeti cikket ITT érheti el.
Kiemelt kép: Pexels
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.
Mivel a tojás rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért különösen egészséges a rendszeres fogyasztása.
Ez az oka annak, amiért Gyurcsányt ilyen hirtelen eltakarították
Magyar Péter arcátlanul szembeköpte a magyarokat
Fekete Dávid friss videóban mutatta meg súlyos betegen született kisfiát
Stier Gábor: Azt gondoltuk, hogy ennél nincs lejjebb + videó
Kiszúrták: nem akárki tűnt fel a tömegben az új pápa bejelentésekor
Összeomlás után nyolcszáz százalékos áramdrágulás Spanyolországban, de a többi orszgában is elszálltak az áramárak
Máté Gábornak vastag a bőr a képén, még neki áll feljebb
A DVSC követi a Kecskemétet az NB II-be a nemzetközi elemzőoldal szerint
Meglepő támogató lépett föl a Fidesz-kormány mögött
Történelmi siker Szaúd-Arábiában, Cristiano Ronaldo kikerült a csapatból
Nagyítóval kerestük, de csak megtaláltuk az NB I-et az NB II-es rangadón
Döbbenetes balhé Marozsán meccsén: a szervezők tehetnek róla?
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.
Mivel a tojás rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért különösen egészséges a rendszeres fogyasztása.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.