Két új repülőmókus-fajt fedeztek fel a Himalájában

Nem könnyű az élet a világ legmagasabb hegyeinek otthont adó Himalája szélfútta sziklafalai között. Az óriási sziklákon és barlangokon túl csak néhány fa nyújthat védelmet a ragadozók és az ordító szélviharok ellen. A szívós lakók között ott van azonban a gyapjas repülő mókus (Eupetaurus cinereus), amely a világ egyik legnagyobb mókusának számít. Egyike a Föld legkevésbé ismert emlőseinek: a házimacska-nagyságú rágcsálókat mintegy 130 évvel ezelőtt fedezték fel, ám később úgy tűnt, hogy kihaltak, ám az 1990-es években újrafelfedezték őket – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 06. 20. 13:04
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül izgalmas felfedezés

A Himalája közelmúltbeli repülőmókus-észlelései kapcsán Kristofer Helgen, az ausztrál Múzeum Kutatóintézet vezető tudósa és igazgatója munkatársaival együtt tanulmányozni kezdte ezt a titokzatos fajt.

Megvizsgálták a múzeumi példányokat, illetve a faj megfigyeléséből származó adatokat gyűjtöttek, például kameracsapdák segítségével.

A tudósok eredményei váratlan fordulatot tártak fel: rájöttek, hogy a gyapjas repülő mókusként ismert állat valójában két különféle fajt takar, amelyek több ezer kilométerre élnek egymástól a világ tetején.

Így különítették el egymástól a tibeti gyapjas repülőmókust (Eupetaurus tibetensis) és a Jünnan gyapjas repülő mókust (Eupetaurus nivamons). A Zoological Journal of the Linnean Society tudományos szaklap szerint az előbbi leginkább India, Bhután és Tibet területén fordul elő, míg az utóbbi inkább Kína Jünnan tartomány délnyugati részén él.

– Ez a felfedezés rendkívül izgalmas – mondta John Koprowski, a Wyomingi Egyetem mókusszakértője a National Geographic online portálnak, aki nem vett részt a kutatásban. – Kettő, viszonylag nagy méretű állatról nem tudtunk eddig, ami azt is megmutatja, hogy mennyire keveset tudunk a természeti világról.

Hozzáfűzte: úgy tűnik, ezt még egyetlen zoológus sem merte leírni.

A farkuk kormánylapátként működik

A gyapjas repülő mókus a távoli és lakatlan, sziklás élőhelyeket kedveli, közel 4600 méter magasságban. A kutatók szerint talán ez lehet az oka annak, hogy csak kevés nyugati tudós látta már az állatot a vadonban.

A lény éjszakai életmódja és a sziklákba olvadó, szürkésbarna szőrzete miatt még nehezebben észrevehető.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Az állatot Oldfield Thomas zoológus még 1888-ban azonosította. A repülő mókusok ezután egy időre úgymond „eltűntek”. Peter Zahler zoológus 1994-ben Pakisztán egyik távoli sarkában „fedezte fel újra”, ami lehetővé tette a tudományos világ számára, hogy többet megtudjon erről a titkos fajról.

A szakemberek szerint azonban a „repülő mókus” kissé téves elnevezés.

Az állatok az elülső és hátsó lábuk között kifeszített bőr segítségével siklanak a sziklák között; leszálláskor pedig farkukat és karjukat megemelik, testüknek hosszanti tengelyét pedig függőleges irányba döntik, hogy így tompítsák az ütközést.

Hosszú, bolyhos farkuk a test kormánylapátjaként működik, de hirtelen felhőszakadáskor esernyőként is funkcionálhat. A rágcsálók nagy testmérete, valamint sűrű bundája jól megtartja a hőt a hideg hegyekben.

Még több fajuk lehet a világban

Helgen és munkatársa, Stephen Jackson minél többet megtudott ezekről a mókusról, annál inkább kezdtek arra gondolni, hogy a Himalája valójában több, óriási gyapjas repülő mókusnak adhat otthont, mint azt korábban gondolták.

a tudósok világszerte összesen nyolc múzeumban 24 gyapjasmókus-mintát vizsgáltak meg,

amelyek közül a legújabb közel ötvenéves volt. Helgen és Jackson hamarosan felfedezték, hogy a mókusok koponyájának alakjai jelentős különbségeket mutatnak. A DNS-elemzés később megerősítette, hogy tényleg két fajról van szó.

Ezek a fajok száz éve arra várnak egy múzeum fiókjában, hogy felfedjék a titkaikat – mutatott rá Melissa Roberts Hawkins, a Smithsonian Intézet mókusszakértője és az intézet kurátora.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A tudós szerint a testszerkezet és a genetika vizsgálata elengedhetetlen a repülő mókusok tanulmányozásában, mert „két mókus nagyon különböző és ugyanaz a faj is lehet, miközben elválaszthatja őket egymástól az evolúció több millió éve”.

Mivel a vizsgálatok során kapott információkat korlátozott számú múzeumi példányokból szerezték be,

Helgen szerint sem a gyapjas mókusfajok populációmérete, sem az őket érő fenyegetések nem ismertek.

Ennek ellenére úgy véli, hogy ez a kutatás csak a kezdet, és hamarosan még többet megtudhatunk ezeknek az állatoknak az életéről.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.