Amatőr tudósokkal térképezik fel a Galápagos-szigetek biológiai sokszínűségét

A Galápagos-szigetek biológiai sokszínűségét helyi amatőr tudósok segítségével térképezik fel: a Barcode Galapagos Project 74 helyi lakost képzett ki arra, hogy az Ecuadorhoz tartozó csendes-óceáni szigetcsoporton talaj- és vízmintákat gyűjtsenek DNS-szekvenáláshoz, amelyet a szigeten lévő három laboratórium tudósai végeznek – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: MTI, ORIGO2021. 08. 25. 16:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A DNS-molekula bázissorrendjének meghatározásával eddig már 10 659 fajt azonosítottak pontosan, az emlősöktől a halakig és kígyókig, a növényektől és gombáktól a planktonokig és baktériumokig. Számos azonosított faj őshonos, de vannak köztük betelepítettek is.

 

A Galápagos-szigetek biodiverzitásának genetikai katalógusát készítjük. Szert akarunk tenni a galápagosi fajok genetikai ismertetőjegyeire és mennyiségileg meghatározni minden egyes eltérést az adott földrajzi térségben

– mondta Diego Ortis, a projekt vezetője.

Fotó: Flickr

A programban az ecuadori San Francisco Egyetem mellett részt vesznek az angliai Exeteri Egyetem, az amerikai Észak-karolinai Egyetem és a Galápagosi Tudományos Központ tudósai.

Az Ecuadortól ezer kilométerre található szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem látható fajok élnek rajta. A tizenhárom nagyobb és hat kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Fotó: Flickr

Galápagos négy nagyobb szigetét harmincezer ember lakja.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Flickr

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.