Hidrogélt fejlesztettek a Parkinson-kór kezelésére

Különleges hidrogélt alkottak a Parkinson-kór és más neurológiai betegségek kezelésére ausztrál kutatók.

Forrás: MTI2021. 08. 10. 13:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) és a Florey Neurológiai és Mentális Egészségügyi Intézmény szakértői egy aminosavakból álló gélt fejlesztettek ki, amely egy egyszeri beavatkozással az agyba injektálva segít helyreállítani annak károsodásait.
 

Felrázása után a hidrogél folyékony állapotúvá válik, ezáltal könnyebben juttatható be az agyba egy kis kapillárison keresztül. Ezután ismét szilárdabbá válik, kitölti a szabálytalan alakú üregeket és segít biztonságosan elszállítani a helyettesítő őssejteket az agy sérült részeibe.
 

Az igazi újdonságot az jelenti, hogy ez egyszeri beavatkozás. Segítségével nagy valószínűséggel évekre csillapítható a Parkinson-kór számos tünete – mondta David Nisbet, az ANU kutatója.
 

A módszer más neurológiai problémákkal küzdőkön, például szélütéses betegeken is segíthet.
 

A gélt egyelőre csak állatokon tesztelték, a betegség okozta mozgásproblémák mérséklésében bizonyult hatékonynak patkányoknál.
 

Nisbet reményei szerint a klinikai kísérletek a következő öt évben elkezdődhetnek, miután a gél emberi használatra is biztonságosnak bizonyul.
 

A szakértő kiemelte, hogy a hidrogél előállítása viszonylag olcsó, és amint az anyag engedélyt kap klinikai használatra, könnyen megvalósítható a nagy mennyiségű termelése.
 

A Parkinson-kór egy neurodegeneratív idegrendszeri betegség, amely a dopamint termelő sejtek fokozatos pusztulásával jár. Az idők során egyre súlyosbodó tünetei a mozgás lelassulása, az izmok merevsége, remegés, egyensúlyvesztés, emellett a fájdalom, az alvászavar és a depresszió is jellemzőek rá. Az esetek többségében a neuronok pusztulásának pontos oka nem ismert.
 

A becslések szerint világszerte több mint tízmillióan élnek ezzel a betegséggel, amelyre egyelőre nincs gyógymód.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.