időjárás 8°C Szimonetta 2021. October 28.
logo
Harangi Szabolcs vulkanológus a La Palma tűzhányó titkairól

Házak között jár a láva

Ötvös Zoltán
2021.09.24. 08:09
Házak között jár a láva

Vasárnap délután megnyílt a föld La Palma délnyugati részén és több száz méteres lávaszökőkutak spriccelték fel a bazaltos lávát. Rövidesen két lávanyelv indult el a lejtős hegyoldalban az óceánpart felé.

A vulkánkitörésnek nem sok előjele volt, mindössze egy héttel korábban kezdődött egy földrengésraj és felszín­emelkedés. – Ilyen már több is volt az elmúlt években, de a vulkanológusok felfigyeltek arra, hogy ez más, mint amilyenek az eddigiek voltak. A földrengések ugyanis sekélyebb, 8-12 kilométer mélyen pattantak ki. A másik lényeges megfigyelés az volt, hogy a földmozgásokhoz erőteljes felszín­emelkedés is társult. A sziget déli oldala néhány nap alatt tíz centimétert emelkedett. Nem volt kétség, ezeket a jeleket magma­benyomulás és jelentős nyomás okozta – tájékoztatott Harangi Szabolcs, geológus-vulkanológus, az MTA levelező tagja.

A kérdés az volt, hogy vajon ez vezethet-e vulkánkitöréshez? Ismert, hogy a még szunnyadó vulkánok esetében sem ritkák az ilyen események, amikor magma nyomul a földkéregbe, de végül nem történik vulkáni működés. A vulkanológiai előrejelzésnek azonban most már sok esetben megvannak az érzékeny kitelepített műszerei, megvan az a tapasztalat és tudás, hogy az adatokat pontosan értelmezni lehessen. A La Palma térségében regisztrált jelek egyre inkább arra utaltak, hogy közel ötven év után (a legutolsó vulkánkitörés itt 1971 októberében volt) újra lávafolyást láthatnak a helyiek. Az ok: a magma nyomása egyre inkább a felszín közelében repesztette a kőzettestet.

Kitörés várható, de vajon hol, mikor és hogyan fog ez lejátszódni? Ezek az alapvető kérdések, amelyek ilyenkor felvetődnek. Az ELTE TTK Kőzettan-­Geokémiai Tanszékének egyetemi tanára szerint La Palma szigetén nincs egy Etnához hasonlítható tűzhányó, azaz, bármennyire is furcsa, nem mondható meg egyértelműen, hogy hol lesz a kitörés. A pontos idő előrejelzése sem lehetséges, így marad a harmadik kérdés, ami viszont jó eséllyel egyértelműen megválaszolható: bazaltos vulkánkitörés várható lávaszökőkúttal és lávafolyammal. Azonban az első két kérdés sem teljesen megválaszolhatatlan. A földrengés jeleiből kikövetkeztethető, hogy mely terület van leginkább veszélyben. Vasárnap már érezhető volt, hogy ez valahol a széles Taburiente beszakadásos kaldera előterében várható. Már csak az időpont volt kérdéses. Habár ilyen földrengésrajok akár hetekig, hónapokig is eltarthatnak, a vasárnapi események azt jelezték, hogy ez bármikor bekövetkezhet. Ilyen esetben fontos, hogy a lakosság megfelelő tájékoztatást kapjon. Az elmúlt héten több ilyen tájékoztató gyűlés volt, ennek is köszönhető, hogy amikor megkezdődött a vulkánkitörés a lakott terület közelében, mégis összehangoltan, jól és gyorsan zajlott a kitelepítés. Nincs hír áldozatról, nincs hír sebesülésről.

A gondos vulkáni veszély előrejelzés, valamint a hatóságokkal való együttműködés tehát nagymértékben segítette és segíti a helyzet kezelését. A vulkáni működés hozzávetőleg ott történik, ahol 1949-ben volt egy ehhez hasonló esemény. Vélhetően a lávafolyamok elérik az óceánt, ezzel növelve a sziget nagyságát. Harangi Szabolcs szerint a lávanyelvek addig több száz házat rombolhatnak le. Idén ez már a harmadik ilyen esemény. Guatemalában a Pacaya vulkán, Afrika közepén, Kongóban a Nyiragongo oldalából kifolyó láva pusztított el lakóházakat. Az ilyen eseményekre egyre inkább fel kell készülni, emiatt különösen fontos a vulkáni előrejelzési munka, az ezt megalapozó vulkanológiai kutatások, a döntéshozókkal való együttműködés kialakítása, valamint a lakosság tájékoztatása.

Borítókép: MTI/EPA/EFE/Miguel Calero