A kastély, ami megihlette Walt Disney-t

A kastély, ami megihlette Walt Disney-t, és amelynek belső tereiben tilos fényképezni és videót készíteni, mégis az egyik legtöbbet fényképezett nevezetessége Németországnak – írja a Híradó.hu.

Forrás: HIRADO.HU2022. 01. 07. 8:47
Fotó: Miles Nicholls
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesttől 800 kilométerre, a németországi Füssen városa mellett, egy sziklaszirten áll a Walt Disney-t is megihlető neuschwansteini kastély.

A palotát a 19. század végén II. Lajos, Bajorország királya építtette. Eredetileg új hohenschwangaui kastélynak hívták, egészen a király haláláig; ezután az új neve Neuschwanstein, Lohengrin, a Hattyú-lovag kastélya lett.

Évente több mint egymillióan keresik fel a 19. századi kastélyt a bajor Alpokban, amely híres neoromán stílusáról és gótikus részleteiről, beleértve az ikonikus mélykék, hegyes tetős tornyokat. A többféle stílusból összeválogatott, ékes bútorok és tornyok mellett saját vízeséssel ellátott cseppkőbarlang és két emelet magas, aprólékos mozaikokkal és aranyozott csillárral díszített trónterem is helyet kapott az épületben. Azonban a kastély nem csak erről híres.

Az bajor uralkodónak, akit a nép csak Tündérkirályként emlegetett, az idilli építészeti alkotása – amelyet inkább esztétikai, mintsem védelmi képességekre terveztek – inspirálta a Disney animációs filmekből ismert Hamupipőke és Csipkerózsika kastélyát. A kastélyt, mely a Disney-parkok központi eleme is.

Fotó: MTI/EPA/Jiji Press

Neuschwanstein részben a Disney vidámparkjait és logóját is inspirálta – utóbbi vitathatatlanul a cég egyik legfelismerhetőbb vizuális szimbólumává vált. A New York-i Metropolitan Múzeum legújabb kiállítása azonban azt bizonyítja, hogy az európai építészet és művészet hatásai itt még korántsem értek véget – írja a Híradó.hu.

Az Inspiráló Walt Disney című kiállításon olyan darabok kerültek bemutatásra az elmúlt évszázadokból, amelyek visszaköszönnek a Disney-mesékben, beleértve a kárpitokat, bútorokat, órákat és porcelánokat – írja a CNN.

A kiállítás kurátora, Wolf Burchard szerint sok amerikai számára a Disney-filmek jelentették az első találkozást az olyan vizuális médiával, melyet az európai kultúra és történelem ihletett.

A kiállításon aranyozott gyertyatartók, meisseni porcelán teáskannák és kidolgozott faliórák láthatók, amelyek az 1991-es A szépség és a szörnyeteg mellékszereplőire emlékeztethetik a látogatókat, akiket elvarázsolt háztartási eszközökként ismerhettek meg a filmben.A kiállításon szintén megtalálható a Lindau evangéliuma, egy 9. századi drágakövekkel kirakott kötet, amely az 1959-es Csipkerózsika című film nyitójelenetéből ismert mesekönyvet ihlette.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: A neuschwansteini kastély (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.