A vidrák a Velencei-tó ökoszisztémájának szerves részét képezik + videó

Sajnos egyre több elütött áldozatot látni, az átlag járókelő is szinte csak így találkozik velük. Simon György évek óta figyeli őket, vadkamerájával éjszakai életmódjukat térképezi fel – írja a Feol.hu.

Forrás: Feol.hu2022. 01. 27. 12:55
Szeged, 2020. február 21. Mentett vidrakölyök (Lutra lutra) a Szegedi Vadasparkban 2020. február 21-én. A tízhetes elárvult kölyköt egy Forráskút melletti halastónál találta meg egy arra sétáló pár, ezután került az állatkert természetvédelmi mentõközpontjába. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vidra jelenléte egy vizes élőhelyen mindenképpen öröm azok számára, akiknek fontos a környezetvédelem:

e fokozottan védett emlős ugyanis rendkívül érzékenyen reagál a víz mesterséges szennyezésére, el is tűnik ott, ahol ezt tapasztalja.

A Velencei-tónál azonban már évek óta élnek vidracsaládok, létezésükről azonban csak néhány szenvedélyes természetbúvár tud valódi bizonyítékokkal szolgálni – tekintve, hogy éjszakai ragadozóról van szó, amely nappal jellemzően nem látható. Simon György, a Velencei-tó kenus expedícióinak szervezője a tó vidraállományának egyik elhivatott megfigyelője – évek óta figyelemmel kíséri mozgásukat. Éjszakai vadkameráit is ott állítja fel, ahol várható a vidrák megjelenése – meséli a Feol.hu.

Legizgalmasabb videója a témában itt látható:

 Nemrégiben sikerült is lencsevégre kapnia egy éjszaka aktív vidrát, sőt pár éve videóanyagot állított össze éjszakai táplálkozásáról.

Alig észrevehetők

– Számos vidra él a Velencei-tónál, de populációjuk nagyságát nem tudnám megbecsülni 

– mondta Simon György, hozzátéve, hogy az aránylag láthatatlanul mozgó emlősöknek inkább csak a nyomait lehet látni: vadcsapásaikat, az általuk partra húzott halak maradványait.

Európai vidra (Lutra lutra) a Petesmalmi Vidraparkban a Somogy megyei Lábod közelében 2020. január 26-án. Abban az évben az európai vidra lett az év emlőse a Vadonleső program keretein belül. Fotó: MTI/Varga György

Ezért is tűnik úgy, hogy a vidra a Velencei-tó rejtélyes, titokzatos lakója – jegyzi meg a Feol.hu. Ez volt az egyik oka annak, hogy elkezdte a megfigyelésüket, de az is okot adott a feltérképezésükre, hogy egyre több elütött állatot látott az utakon. 

– Szerettem volna megfigyelni, hogyan mozognak, miként élnek. Ezek alapján kezdtem kitenni a vadkamerákat, hogy éjszakai életmódjukat megismerjem. Azt gondolom, érdemes lenne vadtáblákat kihelyezni Dinnyés környékén, hogy figyelmeztessék az autókat a vidrák mozgására.

A vidra főleg télen – tehát ebben az időszakban – aktív, mozgását ilyenkor lehet legjobban megfigyelni, de sajnos ez az az időszak, amikor könnyebben el is lehet ütni őket. Nagy területet járnak be, alig észrevehetők, ezért veszélyes számukra a közúti forgalom. De nemcsak a Velencei-tónál, hanem akár a nagyvárosokban is. Simon György például Székesfehérváron, a Rózsaliget környékén is találkozott velük éjszakai megfigyelései során.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: Mentett vidrakölyök (Lutra lutra) a Szegedi Vadasparkban 2020. február 21-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.