A bhut jolokia szellempaprikát jelent.
– Valószínűleg azért, mert egy ilyen zöldség elfogyasztása után meg lehet halni
– viccelődött dr. Paul Bosland, az Új-mexikói Egyetem Csilipaprika Intézetének igazgatója.
Az emberek azért óvatosak ezzel a paprikával. Bangladesben például úgy használják a főzéshez, hogy a szárat a kezükbe veszik, és csupán az ételhez dörzsölik. Szemüveget és kesztyűt kell viselni, amikor a magokat eltávolítjuk ebből a fajtából, és az egész műveletet a szabadban kell végezni – figyelmeztetnek a csilikutatók.
A világ legerősebb paprikája, a Pepper X
Azonban nincs hiány a szupererős zöldségeket megvásárolni hajlandó fogyasztókból. Ennek oka, hogy a belőlük készült fűszerek gazdaságosabbak. Elég egy csipetnyi belőle, hogy egy ételnek kivételes íze legyen. Nem csoda, hogy a termelők között a mai napig tart a versenyfutás, hogy ki tud még erősebb és erősebb fajtát nemesíteni.
Jelenleg a legcsípősebb paprika a Pepper X, ami több mint hárommillió Scoville-egységű. Ezt a fajtát 2017 szeptemberében mutatta be nemesítője, az amerikai Ed Currie.
Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Pepper X (Fotó: YouTube)