időjárás 25°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Kiderült, melyik a világ legerősebb paprikája

Forrás: Origó
2022.01.18. 14:11 2022.01.18. 20:09
Kiderült, melyik a világ legerősebb paprikája

A Scoville-skála a paprika csípősségét méri. A legutoljára nemesített csilipaprika hárommillió Scoville-egységet tartalmaz, amivel jelenleg a világ legerősebb paprikájának számít. De miért versengenek a nemesítők még mindig, hogy minél erősebb paprikát állítsanak elő? Az Origó cikkéből kiderül.

A paprika csípős ízét a kapszaicin nevű anyag okozza. Ennek mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki módszert 1912-ben, ezért az egységet róla nevezték el – írja a Magyarmezőgazdaság.hu.

2008-ban az indiai bhut jolokia paprika bizonyult a legerősebbnek, és bekerült a Guinness Rekordok-könyvébe, a Scoville-skálán egymillió egységet meghaladó csípősséggel.

Összehasonlításképpen: egy átlagos Tabasco szósz 2,5 ezer egységet tartalmaz, a Cayenne-bors pedig 30-50 ezer egységet. A magyar csípős paprikáknál pedig 1500-2500 egységet mértek.

 

A bhut jolokia szellempaprikát jelent. 

– Valószínűleg azért, mert egy ilyen zöldség elfogyasztása után meg lehet halni

 – viccelődött dr. Paul Bosland, az Új-mexikói Egyetem Csilipaprika Intézetének igazgatója.

Az emberek azért óvatosak ezzel a paprikával. Bangladesben például úgy használják a főzéshez, hogy a szárat a kezükbe veszik, és csupán az ételhez dörzsölik. Szemüveget és kesztyűt kell viselni, amikor a magokat eltávolítjuk ebből a fajtából, és az egész műveletet a szabadban kell végezni – figyelmeztetnek a csilikutatók.

A világ legerősebb paprikája, a Pepper X

Azonban nincs hiány a szupererős zöldségeket megvásárolni hajlandó fogyasztókból. Ennek oka, hogy a belőlük készült fűszerek gazdaságosabbak. Elég egy csipetnyi belőle, hogy egy ételnek kivételes íze legyen. Nem csoda, hogy a termelők között a mai napig tart a versenyfutás, hogy ki tud még erősebb és erősebb fajtát nemesíteni.

Jelenleg a legcsípősebb paprika a Pepper X, ami több mint hárommillió Scoville-egységű. Ezt a fajtát 2017 szeptemberében mutatta be nemesítője, az amerikai Ed Currie.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Pepper X (Fotó: YouTube)