időjárás -1°C Timót 2022. January 24.
logo

A szentesi paprika is bekerült a hungarikumok közé

Magyar Nemzet
2021.12.07. 15:00
A szentesi paprika is bekerült a hungarikumok közé

Új elemekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár. Az eddigi 79 hungarikum mellett a szentesi paprika, a magyar cifraszűr és a Kárpát-medencében fellelhető hagyományos fejfák is felkerültek a Hungarikumok listájára. Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Bizottság ülését követően közölte: a hungarikumok a magyar értékeket, a magyarság kiemelkedő teljesítményét ismerik el.

A szentesi paprikát eredetvédett termékként 2014 tavasza óta értékesítik, amikor az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé nyilvánította az elnevezést. Az oltalom a fehér tölteni való paprikára, a hegyes erős paprikára, a kápia paprikára, valamint a paradicsomalakú paprikára terjed ki.

Nagy István szerint a magyar cifraszűr olyan kabátféle, amely nemcsak az egyik legszebb magyar népi ruhadarab, de nemzeti szimbólum is. Hasonlóan a fa fejfákhoz. 

Ahol erős maradt a magyarság nemzettudata, ott a mai napig őrzik és ápolják a régi fejfákat, de még újak is kerülnek a temetőkbe. A sírkertekben álló faragott fejfák ékes bizonyítékai a magyarság Kárpát-medencei jelenlétének

 – emelte ki a miniszter. 

A távirati iroda tudósítása szerint a Magyar Értéktár ez alkalommal három nemzeti értékkel bővült. Köztük a magyar kocsizás és fogathajtás, amelynek kultúrája világhírű. Bekerült a Magyar Értéktárba a komáromi vár és erődrendszer, valamint a komáromi szekeresgazdák hagyománya is, amely a mai napig élő tradíció. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Rosta Tibor)