A szentesi paprika is bekerült a hungarikumok közé

Új elemekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár.

Magyar Nemzet
2021. 12. 07. 15:00
Szegvár, 2019. április 11. Paprikát szed egy dolgozó az Árpád-Agrár Zrt. szegvári üvegházában 2019. április 11-én. Ezen a napon egy új palántanevelő üvegházat adott át a cég. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új elemekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár. Az eddigi 79 hungarikum mellett a szentesi paprika, a magyar cifraszűr és a Kárpát-medencében fellelhető hagyományos fejfák is felkerültek a Hungarikumok listájára. Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Bizottság ülését követően közölte: a hungarikumok a magyar értékeket, a magyarság kiemelkedő teljesítményét ismerik el.

A szentesi paprikát eredetvédett termékként 2014 tavasza óta értékesítik, amikor az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé nyilvánította az elnevezést. Az oltalom a fehér tölteni való paprikára, a hegyes erős paprikára, a kápia paprikára, valamint a paradicsomalakú paprikára terjed ki.

Nagy István szerint a magyar cifraszűr olyan kabátféle, amely nemcsak az egyik legszebb magyar népi ruhadarab, de nemzeti szimbólum is. Hasonlóan a fa fejfákhoz. 

Ahol erős maradt a magyarság nemzettudata, ott a mai napig őrzik és ápolják a régi fejfákat, de még újak is kerülnek a temetőkbe. A sírkertekben álló faragott fejfák ékes bizonyítékai a magyarság Kárpát-medencei jelenlétének

 – emelte ki a miniszter. 

A távirati iroda tudósítása szerint a Magyar Értéktár ez alkalommal három nemzeti értékkel bővült. Köztük a magyar kocsizás és fogathajtás, amelynek kultúrája világhírű. Bekerült a Magyar Értéktárba a komáromi vár és erődrendszer, valamint a komáromi szekeresgazdák hagyománya is, amely a mai napig élő tradíció. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.