időjárás 14°C Amália 2022. október 7.
logo

Halhatatlanná vált egy állat, nehéz elhinni, hogyan csinálta

Forrás: Origo
2022.09.13. 16:46 2022.09.13. 16:56
Halhatatlanná vált egy állat, nehéz elhinni, hogyan csinálta

A halhatatlanság létezik, de ahhoz, hogy megszerezzük, nem istenné vagy vámpírrá, hanem medúzává kellene válnunk – olvasható az Origó cikkében. Ráadásul közülük is csak egyetlen faj, a Turritopsis dohrnii élvezi ezt a kiváltságot. 

A genetikusok azt remélik, hogy ha a T. dohrnii DNS-ét összevetik a közeli rokonfajokéval, az segít majd megérteni az öregedés folyamatát, és azt, miként kerülhetjük el a látszólag elkerülhetetlent.

A Turritopsis alig fél centiméteres medúza és a melegebb vizekben él. Legalább három csalánozófaj képes „visszafelé öregedni”, a folyamat pedig leginkább a Benjamin Button különös élete című filmben látottakhoz hasonló; a felnőtt állatból újra fiatal példány lesz.

Ám míg a másik kettő ezt csak korlátozottan tudja megtenni, addig úgy tűnik, a Turritopsis annyiszor képes megfiatalodni, amennyiszer csak szeretne.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmány a T. dohrnii és a T. rubra génállományát hasonlította össze, hogy fényt derítsenek a különbségekre, ezenkívül további rokonfajok genomját is vizsgálták.

Meglepetésre dr. Maria Pascual-Torner, a spanyolországi Universidad de Oviedo munkatársa és szerzőtársai nem találtak egyetlen olyan jól beazonosítható genetikai trükköt sem, amely a jelek szerint a fiatalság forrása lenne. Ehelyett ún. potenciális hozzájárulók széles skáláját azonosították.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.