Lecsengőben a koronavírus okozta járvány

Egyre kisebb annak az esélye, hogy a koronavírus tömegesen okozna súlyos megbetegedéseket, ezzel túlterhelve az egészségügyi ellátórendszereket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Covid–19-világjárvány idén olyan szintre enyhülhet, hogy az influen­zához hasonló veszélyt jelent.

2023. 03. 23. 8:00
Novel coronavirus / Japan
Novel coronavirus / Japan Fotó: KOTA KAWASAKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A WHO már korábban annak a reményének adott hangot, hogy valamikor 2023-ban sikerül kihirdetni a vészhelyzet végét. – Eljutunk ahhoz a ponthoz, amikor úgy tekinthetünk a Covid–19-re, mint a szezonális influenzára – mondta Michael Ryan, a szervezet egészségügyi vészhelyzetekkel foglalkozó megbízottja egy múlt heti sajtótájékoztatón. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főtitkára szerint most minden bizonnyal sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint a pandémia idején bármikor. A WHO 2020 januárjában a legmagasabb szintű fenyegetettségnek nyilvánította a Covid–19-et, miután Kínában folyamatosan nőtt a koronavírusos esetek száma.

Két hónappal később a szervezet bejelentette, hogy a kór új szintre lépve világjárvánnyá vált.

A koronavírus még mindig sokakat megfertőz, de ma már kevésbé valószínű, hogy súlyos megbetegedéseket okoz, mivel a legtöbben legalább egyszer átestek rajta, sokakat többször is beoltottak, illetve a jelenleg fertőző omikron variánsok kevésbé virulensek, mint néhány korábbi változat. A főtitkár szerint öröm látni, hogy az elmúlt négy hétben először volt alacsonyabb a heti bejelentett halálesetek száma, mint amikor három évvel ezelőtt először használták a pandémia szót. (Hetente azonban még mindig ötezer ember hal meg koronavírus-fertőzésben.)

– Biztos vagyok benne, hogy ebben az évben kijelenthetjük, hogy a Covid–19 nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzetként véget ér. De még nem tartunk ott – jósolt, illetve figyelmeztetett Tedros Adhanom Gebrejeszusz. Nem árt az óvatosság, hiszen számos országban sokan még mindig nem kapnak kezeléseket.

A járvány kitörése után nem sokkal az amerikai Johns Hopkins Egyetem a világ minden tájáról elkezdte gyűjteni a Covid–19-adatokat. Az éjjel-nappal folyamatosan frissülő szolgáltatás három éven át, egészen március 10-ig működött, amikor az egyetem leállította a Coronavirus Resource Centert. Az oldalon továbbra is elérhetők a halálesetekről, a vakcinákról, a tesztekről és a demográfiai folyamatokról 2020. ja­nuár 22-től 2023. március 10-ig gyűjtött információk.

Az összesített adatok szerint 676 millió koronavírusos esetet jelentettek ez alatt az időszak alatt, 6,88 millió ember életét követelte a járvány, illetve 13,33 milliárd koronavírus elleni vakcinát adtak be.


Borítókép: a koronavírus-járvány százmilliók életét változtatta meg (Fotó: Europress/AFP/Kota Kawasaki) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.