A csípőszúnyogok után az ázsiai lódarázs is megjelent hazánkban

A nem őshonos növények és állatok egyre nagyobb problémát jelentenek a Kárpát-medencében. Néhány napja Győr-Moson-Sopron vármegyében fogták be a méhcsaládokat veszélyeztető ázsiai lódarázs első példányát. Emberre veszélyes kórokozókat terjeszthetnek azok a szintén nem őshonos csípőszúnyogok, amelyek évek óta jelen vannak az országban.

2023. 09. 02. 10:00
WHO Warns Climate Change Causing Surge In Mosquito-Borne Diseases
tigrisszúnyog
Climate change, deforestation, and urbanization are some of the major risk factors behind the increasing number of outbreaks of viruses such as dengue, Zika, and chikungunya around the world, warns a study by the World Health Organization. The study says the incidence of infections caused by these mosquito-borne illnesses, which thrive in tropical and subtropical climates, has grown dramatically in recent decades. The report says cases of dengue have increased from just over half a million globally in 2000 to 5.2 million in 2019. A female Aedes albopictus (Stegomyia albopicta) , also known as the (Asian) tiger mosquito or forest mosquito is in the process of acquiring a blood meal from a human host at Tehatta, West Bengal; India on 13/04/2023. (Photo by Soumyabrata Roy/NurPhoto) (Photo by Soumyabrata Roy / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Soumyabrata Roy /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nem őshonos, azaz inváziós jövevények közül az elmúlt napokban a csípőszúnyogokról, elsősorban az ázsiai tigrisszúnyogról esett a legtöbb szó. Azért, hogy tudjuk, hol jelentek meg ezek a jövevények, hazai terjedésüket felmérő programot indított a Magyar Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja.

A három vizsgált faj – az ázsiai tigrisszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog – aktívan csípi az embert, a házi- és vadállatokat, a kétéltűeket, a hüllőket és a madarakat. Ezzel állatról emberre terjeszthetnek olyan kórokozókat, amelyeket az őshonos csípőszúnyogok nem hordoznak. Egy ilyen kórokozó magyarországi megtelepedésének feltétele, hogy az inváziós fajokból nagy egyedszámú, stabil populáció legyen jelen. A kutatók 2021-ben 1160 szúnyogot kaptak, közülük 407 ázsiai tigrisszúnyog, 86 ázsiai bozótszúnyog, 54 pedig koreai szúnyog volt.

Az ázsiai tigrisszúnyogot legtöbbször Budapestről és környékéről jelentették, de szórványosan a Dunántúlon is jelen volt. A legtöbb ázsiai bozótszúnyogot is Budapestről és környékéről jelezték, ám elszórtan Nyugat-Magyarországon és az északi országrészben is találtak ilyen fajt. A legtöbb koreai szúnyogot pedig Budapest mellett, a várostól északkeleti irányban található településekről kapták, valamint elszórtan a nyugati országrészből jelentették őket.

Szúnyogok és kórokozók

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az elmúlt időszakban a járványügyi jelentőrendszeren keresztül szerzett tudomást több nyugat-nílusi láz megbetegedésről. A nyugat-nílusi láz hazánkban minden évben szezonálisan (június–november) előforduló, szúnyogok által terjesztett betegség. A központ szerint az ázsiai tigrisszúnyog képes a nyugat-nílusi láz terjesztésére is, de annak elsődleges terjesztői leginkább a Magyarországon honos szúnyogok, mint például a dalos szúnyog, de más hazai szúnyogfajokban is kimutatták már a vírust.

A nyugat-nílusi vírussal fertőzöttek legtöbbjénél a fertőzés tünetmentesen zajlik, néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire három–hat nap alatt maguktól gyógyulnak. Bizonyos esetekben idegrendszeri tünetek léphetnek fel, melyek leggyakrabban idős embereket érinthetnek. A fertőzés a szúnyogcsípéssel emberről emberre nem terjed, de szervdonációval és vérátömlesztéssel átadható. (A szervdonációval és vérátömlesztéssel történő terjedés megakadályozása érdekében a diagnosztizált fertőzések környezetében ezért korlátozzák a véradást.)

Az NNGYK azt kéri, mindenki védekezzen a szúnyogcsípések ellen. Viseljenek hosszú szárú, hosszú ujjú ruházatot, hogy csökkentsék a csípésnek kitett bőrfelületet. A szabadban használjanak rovarriasztó szereket, a nyílászárókra szereljenek rovarhálót. Mivel a szúnyogfajok egy része nem kötődik természetes vizes élőhelyhez, városi környezetben is sikeresen kifejlődnek. Ezek a szúnyogok esős időjárást követően országszerte megjelenhetnek a településeken. Ezért kiemelten fontos a kerti vízgyűjtők megszüntetése, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik.

Nem számítottak az ázsiai lódarázsra

Nem meglepő módon – igaz, a vártnál kicsit hamarabb – Magyarországon is megjelent az ázsiai lódarázs – tette közzé pár napja az Országos Magyar Méhészeti Egyesület. Az ázsiai lódarazsat 2004-ben Kínából hurcolták be Európába. Először Délnyugat-Franciaországban bizonyították a jelenlétét, azóta egész Franciaországban elterjedt, majd Németországon és Olaszországon keresztül közelített felénk. Megjelenése nem volt kérdés, azonban mivel ausztriai jelenlétéről nem volt hivatalos információ, a szakma a felbukkanására később számított.

Az első hazai észlelés Győr-Moson-Sopron vármegyéből érkezett. „Márta Tamás kimlei méhész és méhegészségügyi felelős augusztus második felében figyelte meg és fogta be a faj első magyarországi példányait” – olvasható a Magyar Természettudományi Múzeum (MTTM) augusztus 29-i blogbejegyzésében. Megtelepedése azért problémás, mert ez a faj előszeretettel vadászik háziméhekre.

A kelet-ázsiai eredetű harlekinkaticát Nyugat-Európába tudatosan telepítették a levél­tetvek elleni védekezés céljából, onnan viszont saját erejéből terjeszkedett tovább kelet, dél és észak felé, így érte el hazánkat is 2008-ban. 2011-től tekinthetjük özönfajnak, mert ettől kezdve jelentkezik óriási egyedszámban. Észak-Amerikában és Nyugat-Európában durván visszaszorította az őshonos katicabogár­fajokat, de újabb vizsgálatok szerint ez a hatása csökkenni látszik. Az ökológiai és gazdasági hatásokon túl más, váratlan hatása is volt ennek az özönfajnak: 2019. október 20-án a SzabolcsSzatmár-Bereg megyei Nagyhódoson nem lehetett megtartani a misét, mert a templomot elárasztották a harlekinkaticák.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával tavaly megjelent, 118 Magyarországon előforduló inváziós állatfajt bemutató kiadvány szerint az Európai Unióban éves szinten 12 milliárd euróra becsülik az özönfajok által okozott károkat, illetve az azokkal kapcsolatos költségeket. Ebbe természetesen nemcsak az állat-, hanem a növényfajok negatív hatásai is beleértendők. Egy másik adat: az amerikai ökörbéka és a barna fakígyó 1986 és 2020 között 16 milliárd dollár kárt okozott a világban.

Borítókép: Ázsiai tigrisszúnyog akcióban. Veszélyes kórokozókat terjeszthet (Fotó: AFP/Soumyabrata Roy)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.