Ebben az időszakban akár pár nap alatt is kifejlődhet egy szúnyog, akcióba lépnek a szúnyogirtók

Folytatódik a kifejlett szúnyogok elleni védekezés a következő napokban, a kezeléseket földi úton, a települések lakott részein végzik a platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel.

Magyar Nemzet
Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság2023. 08. 28. 12:03
Aedes,Aegypti,Mosquito.,Close,Up,A,Mosquito,Sucking,Human,Blood,
731139415 Fotó: frank60 Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten kilenc vármegye 391 településén és a főváros hat kerületében dolgoznak a szúnyoggyérítő szakemberek – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegye területén, valamint a fővárosban

lehet találkozni a napnyugtát követő esti, késő esti órákban a gyérítést végző járművekkel. 

Az elmúlt hét meleg időjárása kedvezett a szúnyogok szaporodásának, ilyenkor a lárvák akár egy hét alatt képesek kifejlődni.

A központi szúnyoggyérítés azokra a területekre terjed ki, ahol a legnagyobb a szúnyogártalom. A központi szúnyoggyérítés mellett minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen. 

Fotó: BM OKF

A szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. 

A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, madáritatókban, gumiabroncsokban ezerszámra fejlődhetnek szúnyogok. 

Ha nincs szükség ezekre a vizekre, öntsük ki. Ha a virágalátétben, madáritatóban áll a víz, érdemes hetente többször kicserélni, ezzel is megszakítva a lárvák fejlődési ciklusát. 

Ha valaki tartályba, hordóba gyűjti az esővizet, fedje le a tartályt, kössön rá egy szúnyoghálót és máris sokat tett a szúnyogok szaporodása ellen. A központi szúnyoggyérítés területi listája és az időpontok nyomon követhetők a katasztrófavédelem weboldalán.


Borítókép: Illusztráció (Forrás: Shutterstuck)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.