Ez a szuperélelmiszer segíthet a Parkinson-kór megelőzésében

Azt mindannyian tudjuk, hogy egészséges táplálkozással számos betegség kialakulása megakadályozható.

Forrás: Mindmegette2025. 05. 05. 16:25
Fotó: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt mindannyian tudjuk, hogy egészséges táplálkozással számos betegség kialakulása megakadályozható, a kutatók szerint nincs ez másként a Parkinson-kór esetében sem, ugyanis létezik egy olyan szuperélelmiszer, amely hatékony lehet a megelőzésben, illetve a kezelésben.

A Mindmegette érdekes cikket közölt a témában.

Ma még nincs a Parkinson-kór ellen gyógymód

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy bár a Parkinson-kór önmagában nem halálos, azonban olyan súlyos szövődményeket okozhat, amelyek életveszélyes állapothoz, akár halálhoz is vezethetnek, de sajnos ma még nincs ellene megfelelő gyógymód – írja a Science Alert

A kutatók viszont már korábban is találtak összefüggést az antioxidánsok és a Parkinson-kór megelőzése között. Az antioxidánsok úgy működnek a szervezetünkben, akár a testőrök, megvédik a sejteket a szabadgyökök okozta károktól.

Íme a szuperélelmiszer!

A kutatások során kiderült, hogy az egyik ilyen antioxidáns, a resveratrol, amely képes megvédeni a dopamint termelő neuronokat, ezáltal lassíthatja a Parkinson-kór kialakulását. Érdemes tudni, hogy nagyobb mennyiségű resveratrol található például a bogyós gyümölcsökben, a vörös szőlőben és a földimogyoróban. 
Emellett a Parkinson-kór egyik tünete lehet a memóriazavar is, amely ellen olyan ételeket érdemes enni, mint például a szőlő, a bogyós gyümölcsök, a diófélék, a spenót vagy a brokkoli.
A legfisebb kutatások pedig azt sugallják, hogy az Ecklonia cava alga fogyasztása akár meg is előzheti a Parkinson-kór kialakulását, ugyanis az algában található antioxidánsok is  hatékonyan védik a neuronokat a káros szabadgyököktől. 
Az Ecklonia cava egy tengeri hínárfajta, amely az úgynevezett barna algák csoportjába tartozik. Ezt a szuperélelmiszert főként az ázsiai konyhában használják, leveseket, salátákat készítenek belőle, de étrend-kiegészítőként is fogyaszthatjuk, gyulladáscsökkentőként, valamint immunerősítőként – a fentiek alapján pedig már a Parkinson-kór ellen is érdemes kipróbálni. 

A teljes cikket a Mindmegette oldalán olvashatják el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.