A NASA egy nappal elhalasztotta a Crew Dragon amerikai űrhajó startját

A rossz időjárási körülmények miatt egy nappal elhalasztja a SpaceX űrkutatási magánvállalat Crew Dragon űrhajójának startját a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) az amerikai űrhivatal, a NASA.

Forrás: MTI2020. 11. 15. 10:50
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

James Bridenstine, a NASA igazgatója egy pénteki Twitter-üzenetben azt írta, hogy a Crew–1 indítását november 14-ről áttették 15-re. Az üzenetben nem volt szó arról, hogy az űrhajó mennyi idő alatt éri el az ISS-t.

A fedélzeten négy űrhajós – három amerikai, Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker, valamint a japán Szoicsi Nogucsi – tartózkodik majd.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, illetve Kate Rubins amerikai asztronauta dolgozik.

Erre a látványra még egyelőre várni kell
Fotó: Pexels

Az Elon Musk üzletember SpaceX magánvállalata által kifejlesztett Crew Dragon űrkapszula idén májusban indult először az űrbe két amerikai veterán asztronautával, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel. Az űreszköz automata üzemmódban egy nap alatt ért el a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Ez volt az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók „nyugdíjaztatása” óta, az elmúlt kilenc évben az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re.

Az űrből adta le a szavazatát a NASA asztronautája, Kate Rubins

Az amerikaiak nemcsak a Föld bármely pontjáról szavazhatnak, hanem az egész Naprendszerből, az űrből is. Ami a gyakorlatban egyelőre még a Nemzetközi Űrállomást jelenti.

A NASA űrhajósa, Kate Rubins a Nemzetközi Űrállomás „szavazófülkéjében” szavazott. Rubins 2016-ban már egyszer voksolt a világűrből.

Az űrben szavazni 1997 óta lehet, mikor törvényre emelték a lehetőséget. Azóta már a NASA számos űrhajósa a Föld körüli pályájáról gyakorolja a polgári kötelességét.

Az amerikaiak a világ minden tájáról gyakorolják szavazati jogukat, így a novemberi elnökválasztáson néhány „szavazólap” a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén élő és dolgozó NASA űrhajósoknak is jutott.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.