A sötét anyag megmagyarázhatatlan hiányát észlelték egy galaxisban

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Hubble űrteleszkópja egy ultradiffúz galaxisban (UDG) – adta hírül a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő portál.

Forrás: MTI2021. 06. 18. 20:10
null
Az Európai Űrügynökség, az ESA 2018. március 29-én közreadott, a Hubble űrteleszkóp ACS rendszere által 2017. november 16-án készített felvétele az NGC 1052-DF2 katalógusszámú galaxisró Fotó: P. van Dokkum Forrás: MTI/EPA/NASA/ESA/P. van Dokkum

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Hubble űrteleszkópja egy ultradiffúz galaxisban (UDG) – adta hírül a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő portál.

Az NGC1052-DF2 (DF2) jelű galaxis távolságát minden eddiginél pontosabban sikerült meghatároznia a Zili Shen és Pieter van Dokkum, a Yale Egyetem kutatói és Shany Danieli, a NASA munkatársa vezette nemzetközi kutatócsoportnak.

A távolság pontos meghatározása döntő jelentőségű a galaxis fizikai jellemzőinek becslésében, és így a sötét anyag hiányának megállapításában – mondta Danieli.

Az Astrophysical Journal Letters című tudományos lapban bemutatott tanulmány a Hubble űrtávcső által megtett 40 Föld körüli keringés adatain alapul.

Az eredmények megerősítik a kutatók 2018-as kutatási eredményeit.

„Úgy gondolom, az emberek jogosan kérdőjelezték azt meg, hiszen ez egy nagyon szokatlan eredmény. Jó lenne, ha létezne egy egyszerű magyarázat, például a rosszul mért távolság. De szerintem sokkal viccesebb és érdekesebb, hogy ez tényleg egy furcsa galaxis”

– mondta van Dokkum.

A Hubble űrteleszkóp ACS rendszere által 2017. november 16-án készített felvétel az NGC 1052-DF2 katalógusszámú galaxisról (Illusztráció)
Fotó: MTI/EPA/NASA/ESA/P. van Dokkum

Az univerzum nagy része a titokzatos sötét anyagból áll, amelyet a kutatóknak még nem sikerült közvetlenül bizonyítaniuk, csak közvetett bizonyítékokat találtak létezésére. Feltételezhetően ez az anyag tartja össze a galaxisokat, amelyek forgómozgásuk miatt gyakorlatilag szétrepülnének: plusz tömeget ad nekik.

A sötét anyag valószínűleg ötször gyakoribb, mint a normál anyag, de nem bocsát ki fényt vagy detektálható sugárzást, csupán gravitációs hatása észlelhető. Kutatók szerint a kozmosz 27 százalékát alkotja.

Arra nincs jó magyarázat, hogy hogyan és miért nincs a Cet északi csillagképben lévő NGC1052-DF2 jelű galaxisban sötét anyag.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.