A világ jelenlegi legnagyobb jéghegye vált le az Antarktiszon

A világ jelenlegi legnagyobb, 4320 négyzetkilométeres jéghegye vált le a Déli-sarkvidéken – jelentette be szerdán a párizsi székhelyű Európai Űrkutatási Hivatal (ESA).

Forrás: MTI2021. 05. 20. 8:45
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 170 kilométer hosszú és 25 kilométer széles jégtömb valamivel nagyobb, mint a spanyolországi Mallorca szigete – közölte az űgyügynökség a műholdas felvételek alapján.

Az A-76 jelzésű jéghegy az Antarktisz északnyugati részén, a Weddel-tengerben, a Ronne-selfjég nyugati oldalán keletkezett.

E pillanatig az ugyancsak a Weddell-tengeren sodródó 3880 négyzetkilométeres A-32A jéghegy számított a legnagyobbnak.

A nagy feltűnést keltő A-74 jéghegy, amely februárban szakadt le az antarktiszi selfjégről, mindössze 1270 négyzetkilométeres volt.

Kiemelt kép: Pexels

Magasabbra emelkedhet a tengerszint az antarktiszi olvadással

A Harvard Egyetem kutatói szerint az eddigi kutatások jelentősen alábecsülték a nyugat-antarktiszi jégmező összeomlásával járó globális tengerszint-emelkedés mértékét.

A Science Advances című tudományos folyóiratban az úgynevezett vízexpulzió mechanizmus (water expulsion mechanism) nevű folyamatot vizsgáló mérések eredményeit mutatták be. Ez akkor következik be, amikor a szilárd kőzetalap, amelyen a nyugat-antarktiszi jégmező fekszik, felfelé emelkedik annak hatására, hogy csökken a jégtakaró súlya az olvadás miatt. Mivel a kőzet a tengerszint alatt van, amikor megemelkedik, a vizet a környező területekről is az óceánba nyomja, ezzel még jobban megemeli a globális tengerszintet – olvasható az egyetem közleményében, amelyet a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál ismertetett.

Az eddigi becslések szerint ha a nyugat-antarktiszi jégmező összeomlik, a globális tengerszint-emelkedés mértéke 3,2 méter is lehet.

„Kimutattuk, hogy a mechanizmus további egy métert, vagyis 30 százalékot ad ehhez”

– mondta Evelyn Powell, a vizsgálatban részt vevő kutató.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.