Az elszigetelődésre utaló szlengkifejezés lett az év szava

Idén a világjárvánnyal kapcsolatos szavak tömkelege volt esélyes a címre Ausztráliában.

Forrás: MTI2020. 11. 17. 17:17
null
Az elszigetelődésre utaló "iso" lett az év szava Ausztráliában Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődésre (self-isolation) utaló szlengkifejezést, az „iso”-t választotta meg a 2020-as év szavának az Ausztrál Országos Szótárközpont (ANDC).

A canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetemen működő központ minden évben megnevezi azt a szót vagy kifejezést, amelynek használata vagy népszerűsége különösen megnőtt az adott évben az ausztrál társadalomban.

Idén a világjárvánnyal kapcsolatos szavak tömkelege volt esélyes a címre, az iso végül annak köszönhette győzelmét, hogy egy „hamisítatlan ausztrál rövidítés”.

Az elszigetelődésre utaló „iso” lett az év szava Ausztráliában
Fotó: Flickr

Mark Gwynn kutató szerint az ausztrálok rajongása a rövidítések iránt és az a természetes emberi hajlam, hogy megszokottá tegyük magunk számára az ismeretlent és az ijesztőt, egy csapásra azt eredményezte, hogy már márciusra megszületett az elszigetelődés rövidítése.

A koronavírus terjedésének lassítását célzó elszigetelődés gyakorlata világszerte olyan trendeket indított el, mint az otthoni kenyérsütés és hajvágás.

Az iso kifejezést ezért nem csupán önmagában, hanem más szavakkal együtt is használják az ausztrálok: az otthoni elszigetelődés alatti sütés például az iso baking, míg a testmozgás hiánya miatt felszaladt pluszkilók az iso kilos.

Az év szava idei szűkített listájára felkerült egyebek között a black summer (fekete nyár) is, amely a 2019-2020-as ausztrál bozóttűzszezonra utal.

Európa történetének legmelegebb októbere volt az idei

Európa történetének legmelegebb októbere volt az idei az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) Országos Környezeti Információs Központjának (NCEI) kutatói szerint.

A Föld egészét tekintve is a legmelegebbek közé tartozott az elmúlt hónap, a rendszeres mérések kezdete óta ez volt a negyedik legmelegebb október. Afrika számára ez a második legmelegebb október a regionális mérések 1910-es kezdete óta.

A világ tíz legmelegebb októbere 2005 óta történt, a legmelegebb hét október pedig az elmúlt hét évre esett (2014 és 2020 között).

Októberben a globális szárazföldi és óceáni felszíni átlaghőmérséklet 0,85 Celsius-fokkal emelkedett a 20. század átlaga fölé, ez volt a 4. legmagasabb októberi átlaghőmérséklet az elmúlt 141 évben.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.