Az orosz cár lányának dokumentumai kerülhettek Münchenbe

A magát az utolsó orosz cár lányának kiadó Anna Anderson Manahan dokumentumgyűjteményét kapta meg a bajor állami levéltár.

Forrás: MTI2021. 02. 23. 10:35
null
II. Miklós orosz cár és leányai Forrás: Wikipedia Commons
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1918-ban meggyilkolt orosz cár, II. Miklós legfiatalabb lányának, Anasztáziának, a Romanovok állítólagos leszármazottjának kiadva magát Anna Anderson Manahannek sikerült némi hírnévre szert tennie. Számos okirat és tanúvallomás volt hivatott bizonyítani cári származását, azonban később, a nő halála után elvégzett DNS-elemzés mindent cáfolt – írja az MTI.

Az „Anasztázia-archívumot” a bajor állami levéltár kapta meg

– közölte az igazgató hétfőn Münchenben.

II. Miklós orosz cár és leányai
Fotó: Wikipedia Commons

A gyűjtemény bepillantást nyújt abba a lázas ténykedésbe, mellyel Anderson Manahan és barátai a cári származás elismerésén fáradoztak. Az asszony annak idején azzal állt elő, hogy ő volt az egyetlen, aki túlélte a cári család lemészárlását.

Az iratkollekcióban megtalálható a levelezés, amelyet támogatóival, köztük felsőbb nemesi körök tagjaival folytatott.

Üzleti dokumentumokat is tartalmaz a gyűjtemény, köztük van például története filmre vitelének értékesítési ajánlata, de Anna végrendelete is. A perek iratai is a gyűjtemény részét képezik.

A németországi születésű Anderson Manahan – eredeti nevén Franziska Schanzkowska – egészen 1984. február 12-én, az amerikai Charlottesville-ben bekövetkezett haláláig mindent megtett, hogy Anasztázia Nyikolajevna Romanova nagyhercegnőként ismertesse el magát.

A sok csaló közül, akik Anasztáziának adták ki magukat, ő volt az egyetlen, akire életében nem sikerült rábizonyítani, hogy hazudott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.