Békaszerű ősi teknősfajt azonosítottak Madagaszkáron

A jó állapotban megőrződött leletet 2015-ben találták a madagaszkári Maevarano-formáció lelőhelyen.

Forrás: MTI2021. 05. 11. 12:36
null
Békaszerű, a későkréta földtörténeti korból származó ősi teknősfajt azonosítottak Forrás: Andrey Atuchin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Békaszerű, a későkréta földtörténeti korból származó ősi teknősfajt azonosítottak egy madagaszkári fosszília alapján.

A jó állapotban megőrződött leletet 2015-ben találták a madagaszkári Maevarano-formáció lelőhelyen – közölte hétfőn a nemzetközi kutatócsoportot vezető Freiburgi Svájci Egyetem. A kutatásban részt vett az Antananarivói Egyetem, valamint a Denveri Természettudományi Múzeum is. A tudósok elemzésüket a Royal Society Open Science című tudományos lapban mutatták be.

A szakértők a Sahonachelys mailakavava nevet adták az állatnak, amely madagaszkári nyelven azt jelenti, hogy „gyorsfejű béka-teknős”.

Az állat koponyája szokatlanul lapos volt, kecses alsó ajakkal és megnagyobbodott nyelvcsonttal rendelkezett. Ebből arra következtetnek a tudósok, hogy az állat a vadászat során száját olyan gyorsan nyitotta ki, hogy a víz alatt így nyomás alá került zsákmányát beszippantotta. Az így vadászó állatokra jellemző módon a Sahonachelys mailakavava sem rendelkezett fogakkal. Az állkapocs elemzése szerint zsákmányát valószínűleg nem széttörte, hanem egyben nyelte le.

Békaszerű, a későkréta földtörténeti korból származó ősi teknősfajt azonosítottak
Fotó: Andrey Atuchin

Az újonnan leírt faj az egyetlen ismert teknős csoportjában, amely kifejlesztette ezt a képességét. Ez arra utal, hogy a madagaszkári állatvilág már a krétakorban is különleges volt – közölte a Freiburgi Egyetem.

A szakértők a fajnak a teknőshöz fűződő rokoni kapcsolatait is feltárták. Eszerint a Sahonachelys mailakavava a folyamteknősfélék (Podocnemididae) egy korai rokona. Ezek ma Madagaszkár és Dél-Amerika területén élnek, egykor azonban jóval nagyobb területeken voltak megtalálhatók.

Krokodilszerű őshüllőfaj maradványait fedezték fel

A mai krokodilokhoz hasonló őshüllőfaj, az aetoszauruszok maradványait fedezték lengyel kutatók az ország délnyugati részén.

A prehisztorikus hüllő maradványait a Kocury város melletti őshüllőlelőhelyen találták más 210 millió éves gerincesek, köztük tüdőshalak és teknősök kövületei között a Lengyel Tudományos Akadémia Paleobiológiai Intézetének és a Varsói Egyetem biológia tanszékének kutatói.

A tudósok a Kocurypelta silvestris állkapocscsontját és páncéljának darabjait találták meg. Az újonnan felfedezett aetoszauruszfaj jellegzetessége a kevés és előreálló fog.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.