Bob Dylan elveszettnek hitt interjúit árverezik el Bostonban

Meglepő újdonságok is elhangzanak Bob Dylanről néhány elveszettnek hitt interjúban, amelyeket egy bostoni akciósház bocsát árverésre.

Forrás: MTI2020. 10. 27. 21:44
DYLAN, Bob
Benicassim, 2016. október 13. 2012. július 13-án a spanyolországi Benicassimban rendezett Nemzetközi Zenei Fesztiválon készült kép Bob Dylan amerikai énekesrõl, dalköltõrõl. A Svéd Akadémia 2016. október 13-án bejelentette, hogy Bob Dylannek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat. (MTI/EPA/Domenech Castello) *** Local Caption *** 50428988 Fotó: Domenech Castello
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az interjúkat Tony Glover bluesgitáros készítette barátjával, Bob Dylannel 1971-ben. Glover az Esquire magazinban egy cikkben akarta felhasználni a beszélgetést, de Dylan végül elvesztette az érdeklődését és a cikk sohasem készült el.

Az árverésen az interjúk átiratát lehet megvásárolni, valamint Glover és Dylan levélváltására is lehet licitálni. A szövegekből kiderül hogy Dylan azért változtatta meg a nevét, mert aggódott az antiszemitizmus miatt, és az is, hogy a Lay Lady Lay című számát Barbra Streisandnak írta.

Az interjúk 37 oldalas gépelt átiratán Dylan kézírásos jegyzetei is szerepelnek. Egy helyen azt írta a papírra: „A munkám egy megindító dolog”, máshol pedig kékkel húzott át olyan bekezdéseket, amelyek nyilván nem tetszettek neki.

Bobby Livingston, a bostoni R. R. aukciósház alelnöke szerint több esetben a szövegből kihúzott részek árulkodóbbak, mint a hozzáírt megjegyzések.

A 79 éves Dylan a tavaly elhunyt Glover közeli barátja volt. Mindketten ugyanabból a minneapolisi kávéházi szcénából törtek be a zenei életbe. Dylan, aki 2016-ban elnyerte az irodalmi Nobel-díjat költeményeiért, Minnesotában született, és eredeti neve Robert Zimmerman volt.

Fotó: MTI/EPA/Domenech Castello

A Gloverrel való beszélgetése rávilágít, hogy miért változtatta meg a nevét. Az 1971. március 22-én lezajlott beszélgetés elején Dylan azzal viccelődött, hogy valószínűleg nem működött volna, ha Bob Levyre, Bob Neuwirthre vagy Bob Doughnutra cseréli.

A kézírással hozzáírt megjegyzései azonban komolyabb hangot ütnek meg zsidó identitásával kapcsolatban: „Sok embernek az a benyomása, hogy a zsidók csak pénzkölcsönzéssel vagy kereskedéssel foglalkoznak. Sokan gondolják, hogy minden zsidó ilyen. Nos, régen valóban ezzel foglalkoztak, mert csak ez volt nyitva számukra. Ezt engedték meg nekik” – fogalmazott Dylan.

Az interjúkban Bob Dylan azt is felidézi, amikor az 1965-ös Newport-i Folkfesztiválon a közönség kifütyülte, mivel elektromos gitáron játszott.

A Lay Lady Lay című számról sokáig az a hír járta, hogy az 1969-es Oscar-díjas Éjféli cowboy című filmhez írta, de Dylan elárulta Glovernek, hogy valójában Streisandnak szerezte. Azt azonban nem részletezte, hogy milyen kapcsolatban állt a színésznő-énekesnővel.

A dokumentumokat Glover özvegye, Cynthia Nadler bocsátja árverésre. A licitálás november 12. és 19. között zajlik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.