Elismerést kaptak a fertőzést kiszagoló finn kutyák

A négy kutya közül kettő korábban a rák azonosítását célul tűző projektben is részt vett.

Forrás: MTI2020. 10. 29. 10:01
null
A nyári szarvasgomba mennyisége évente 4-6 tonnát tesz ki Fotó: Komka Péter Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hősi elismerést kapott a koronavírust kiszagoló négy finn kutya – közölte szerdán a Finn Kennel Klub.

A négylábúak – Kossi, Miina, ET és Valo – a Hős Kutya címet kapták meg a klubtól. Az elismeréssel olyan kutyákat tüntetnek ki, melyek segítettek megmenteni legalább egy emberéletet.

A kiképzett állatok képesek azonosítani a koronavírust a tünetek jelentkezése előtt és sokkal kisebb minta segítségével is, mint amennyi a pálcás mintavételhez szükséges. Egy kutyának 10-100 molekula elég a vírus azonosításához, míg egy PCR-tesztnek 18 millió molekulára van szüksége.

A négy kutya szeptember óta dolgozik a helsinki repülőtéren, a tervek szerint az év végéig szolgálatban maradnak. A repülőtérre érkező utazók önkéntesen jelentkezhetnek a tesztre. A nyakukat egy kendővel megtörlik, a kendőt egy steril edényben mutatják meg a kutyáknak. Ha a négylábú pozitív eredményt jelez, az utast egy egészségügyi állomásra irányítják.

A négy kutya közül kettő korábban a rák azonosítását célul tűző projektben is részt vett.

Őskori, gigászi madárcsalád maradványait találták meg

A Pelagornithidae család tagjai legkevesebb 60 millió éven át repkedtek a világ óceánjai felett – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Noha a család egy jóval kisebb képviselőjének fosszíliája 62 millió évvel ezelőttről származik, az újonnan elemzett ősmaradványok egyike, egy 50 millió éves lábcsonttöredék, azt mutatja, hogy a nagyobb termetű pelagornithidek közvetlenül a dinoszauruszok vesztét okozó, 65 millió évvel ezelőtti tömeges kihalás után bukkantak fel. A szakemberek által megvizsgált másik fosszília, egy állkapocstöredék nagyjából 40 millió éves.

Peter Kloess, a Kaliforniai Egyetem berkeley-i campusának diákja, a Scientific Reports című folyóiratban megjelenő tanulmány vezető szerzője szerint az 5-6 méteres szárnyfesztávolság azt mutatja, hogy a dinoszauruszok kipusztulását követően a madarak viszonylag gyorsan gigantikus méreteket öltöttek, majd évmilliókon át uralták az óceánokat.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.