Fametszetek nagymestere – Gy. Szabó Béla élete és hagyatéka

Gy. Szabó Béla halálának 35. évfordulója alkalmából decemberben tíz erdélyi kiállítás nyílt meg az alkotásaiból. A Kárpát-medence-szerte ismert képzőművész kolozsvári emlékházában járta a Szabad Föld munkatársa.

Forrás: SZABADFOLD.HU2021. 01. 26. 9:50
null
Gy. Szabó Bela egykori íroasztala személyes tárgyaival Fotó: Makkay József Forrás: SZABADFOLD.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Erdélyben közvélemény-ku­tatást végeznének a legismertebb magyar képzőművészekről, a végeredmény minden bizonnyal Gy. Szabó Béla nevét hozná ki győztesnek. De nemcsak az erdé­lyiek körében népszerűek a fametszeteiről készült lenyomatok, ha­nem Kárpát-medence-szerte ismerik az 1905–1985 között élő művészt, aki 1933-ban Kós Károly biztatására kezdett el fametszetet készíteni.

Gy. Szabó Bela egykori íroasztala személyes tárgyaival
Fotó: Makkay József / SZABADFOLD.HU

Erdélyen kívüli első kiállítása 1939-ben Budapesten volt, ahova az addigi munkásságát bemutató egyéni tárlatával tért vissza 1948-ban.

Az ötvenes évektől egyéni és kollektív kiállításaival bebarangolta a világot,

többek között járt Moszkvában, Pekingben, Tokióban, Mexikóvárosban és tucatnyi európai nagyvárosban. Kiállításainak lajstromában minduntalan visszatérnek a magyarországi települések: az 1960-as és ’70-es években sokat járt az anyaországban.

A főváros mellett kiállított Nagykanizsán, Nyírbátorban, Kiskunfélegyházán, Debrecenben, Tokajban, Miskolcon, Szigligeten… Vonzódott Kelet-Magyarországhoz, de szerette a Balaton vidékét is, ahova rendszeresen eljárt alkotni.

A képzőművész hagyatékát Ferenczy Miklós református lelkipásztor gondozza
Fotó: Makkay József / SZABADFOLD.HU

A hagyatékát gondozó Ferenczy Miklós református lelkipásztorral a művész emlékházzá átalakított kolozsvári belvárosi lakásában vesszük számba Gy. Szabó Béla fametszetekben, grafikákban, pasztell- és olaj­fest­ményekben gazdag örökségét. Egy népes Nyárád menti családból tíz­éves korában Kolozsvárra felkerülő Ferenczy Miklóst nagynénje, Ferenczy Júlia festőművész iskoláztatta, de a Ferenczy családdal régi barátságot ápoló Gy. Szabó Béla is megkedvelte, nevelt fiának tekintette.

„Úgy hagyakozott rám, hogy Bolyai utcai lakását nyissuk meg az érdeklődők számára. A szobákban alkotásai és személyes tárgyai segítségével igyekszünk bemutatni gazdag életművét.

Fiatalon annyi jóságot kaptam tőle, amivel egy életre lekötelezett. Három gyerekünket is úgy neveltük, hogy az örökséget vigyék tovább”

– fogalmaz vendéglátóm.

Gy. Szabó Béla önarcképe tibeti sapkában
Fotó: Makkay József / SZABADFOLD.HU

A hagyaték ápolása nemcsak az emlékházba érkező vendégek tájékoztatását jelenti, hanem számtalan kiállítást is, zömében Erdélyben és Magyarországon. Az elmúlt három évtizedben szülőföldjén mintegy száz, Magyarországon pedig harminc kiállításon mutatták be alkotásait, közöttük olyanokat is, amelyeket korábban nem láthatott a nagyközönség. Gy. Szabó életében nem szívesen mutatta festményeit, mert nem tartotta magát festőnek.

Százötven olyan olajfestményt hagyott hátra, amelyeket csak halála után állíthattak ki. Ferenczy szerint grafikusi munkássága olyan széles skálán mozgott, ami korának egyik legjelentősebb alkotójává tette. Kortársairól fametszetet vagy rajzot készített, de a XVII. században élt Apáczai Csere János elképzelt portréja is az 1946-ban született fametszete alapján ivódott be a köztudatba.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ezer újkori metszetet tesz digitális közkinccsé az Országos Széchényi Könyvtár

Magyarország nemzeti könyvtára, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) legújabb, Régi Ritka című digitális tartalomszolgáltatása révén tovább bővül azon különleges dokumentumok köre, amelyek között otthon, a kanapén ülve is kényelmesen böngészhetünk.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.