Furcsa felvételt küldött a Perseverance marsjáró + videó

Hangfelvételt küldött Marson megtett rövid útjáról a Perseverance marsjáró – közölte az Egyesült Államok űrkutatási és űrhajózási hivatala (NASA) csütörtökre virradóra.

Forrás: MTI, ORIGO2021. 03. 18. 8:50
null
A NASA által közreadott képen a Perseverance amerikai Mars-járó SuperCam nevű tudományos műszerével készített kép a jármű kerekeinek nyomáról a marsi talaj felszínén 2021. március 12-én Forrás: MTI/EPA/NASA/JPL-CALTECH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vandi Verma, a NASA egyik mérnöke szerint ez az első ilyen jellegű dokumentáció. Azt mondta, a 16 perces felvételt egy nagyjából 27 méter hosszú út során rögzítette néhány napja a Perseverance mikrofonja. „Nagyon hangos, amikor a kerekeivel köveken halad” – ismertette Verma, aki szerint ennek oka, hogy fémből készültek a marsjáró azon felületei, amelyeken gurul.

„Ha én ilyen hangokat hallanék a kocsimban, félreállnék, és hívnám az autómentőket. De ha elgondolkodunk azon, mit hallunk, és azt hol vették fel, akkor minden világossá válik” – tette hozzá kollégája, Dave Gruel, a felvételt jellemezve.

A NASA által közreadott képen a Perseverance amerikai Mars-járó SuperCam nevű tudományos műszerével készített kép a jármű kerekeinek nyomáról a marsi talaj felszínén 2021. március 12-én
Fotó: MTI/EPA/NASA/JPL-CALTECH

A Perseverance a múlt héten először próbálta ki lézerét, és küldött hangfelvételeket a földre.

Az egytonnás, hatkerekű jármű több mint 470 millió kilométer megtétele után február 18-án, számos kockázattal teli manővert követően landolt a Marson a 250 méter mély Jezero-kráterben. A mintegy 45 kilométer átmérőjű területet két év alatt fogja megvizsgálni a rover.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Bemutatták az első jó minőségű videót, amelyet a marsjáró készített

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bemutatta kedden az első jó minőségű videót, amelyet a Perseverance marsjáró készített napokkal korábbi leszállásakor. A háromperces felvételen látszik, amint a jármű hatalmas fékezőernyője kinyílik, és hogy a rakétahajtóművek felverik a vörös port, amely a bolygót borítja.

A videó minősége olyan jó, a képek pedig annyira lélegzetelállítók, hogy az irányítócsapat tagjai úgy érezték, amikor először megnézték, mintha maguk is benne ülnének a járműben. A marsjáró mikrofonja nem működött tökéletesen, de felvette a jármű zajainak egy részét és a marsi szél zúgását.

Több mint 470 millió kilométer megtétele után közép-európai idő szerint csütörtök este landolt a marsjáró a bolygón, a 250 méter mély Jezero-kráterben. Nem sokkal ezután az első fekete-fehér felvételek is megérkeztek róla a Földre.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.