Háromdimenzióban rekonstruálta Raffaello arcát egy kutatócsoport

A római Tor Vergata Egyetem kutatói elkészítették a reneszánsz festő, Raffaello arcának háromdimenziós rekonstrukcióját, és egyben fényt derítettek végső nyugvó helyének ősrégi rejtélyére.

Forrás: MTI2020. 08. 06. 22:44
Santi, Raffaello
Raffaello Santi ( 1483. április 6. Urbino - 1520. április 6. Róma ), az olasz reneszánsz legnagyobb festõjének önarcképe a firenzei Uffizi képtárban. A firenzei realista festészet legjelentõsebb képviselõje különösen Madonna képeirõl ismert, de õ festette a vatikáni palota dísztermeinek freskóit is. A vonzó színharmóniával, szelíd tájképi részletekkel festett képei emelik Raffaellot Michelangelo és Leonardo mellett az érett reneszánsz legjelentõsebb mesterévé. ( MTI / IT ) Fotó: -

A római Tor Vergata Egyetem kutatói elkészítették a reneszánsz festő, Raffaello arcának háromdimenziós rekonstrukcióját, és egyben fényt derítettek végső nyugvó helyének ősrégi rejtélyére.

Raffaello 1520-ban 37 éves korában halt meg. Sírját a római Panteonban egész évben egy szál vörös rózsa jelzi. A mester sírját 1833-ban XVI. Gergely pápa utasítására kibontották, és földi maradványait márvány szarkofágba zárták. Ekkor koponyájáról egy gipszmintát készítettek. A szakértők azonban nem voltak biztosak abban, hogy a földi maradványok a mesteré, mivel a sír feltáráskor más teljes és részleges csontvázakat is találtak.

Több csontváz a festő diákjának földi maradványa volt, a többit azonban nem tudták azonosítani.

A világ idén ünnepli a reneszánsz mester halálának 500. évfordulóját, ezért az egyetemi kutatók nekiláttak a gipszminta 3D-s rekonstrukciójához.

Az elkészült arcrekonstrukció megegyezik a Raffaellóról más festők által készített portrékkal, csakúgy mint a mester önarcképeivel – közölte Mattia Falconi molekuláris biológus az AFP francia hírügynökséggel.

Először van konkrét bizonyítékunk arról, hogy az 1833-ban exhumált csontváz Raffaello Sanzié – mondta Falconi.

A 3D-s rekonstrukció „ugyan csak 80 százalékban ragadja meg az eredeti arcot, de nem kétséges az eredmény. Nem hasonlít azokra a diákokra, akikről tudjuk, hogy itt temették el, és puszta véletlen lenne, hogy egy idegen ember ennyire hasonlítana rá„ – magyarázta.

Falconi elmondta, hogy az arc részei közül egyedül a füleket nem tudták rekonstruálni, de szerencsére Raffaellónak hosszú haja volt, amely eltakarta füleit” – tette hozzá.

A kutató szerint az, hogy megerősítést nyert, hogy a csontváz a mesteré, megnyitja az utat annak elemzése előtt, hogy meghatározzák, milyen színű volt a mester haja és szeme.

A kutatók a rekonstrukcióról írt tanulmányukat a Nature című tudományos folyóiratban fogják bemutatni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.