Interaktív hangszerkiállítást rendeznek Budapesten

A három napos esemény hazai művészek, mesterek és szakemberek meghívásával valósul meg.

Forrás: MTI2020. 10. 17. 11:16
null
Budapest, 2015. szeptember 14. Miniatûr hegedûk a magyar-olasz hangszerkiállítás megnyitóján a budapesti Duna Palota Zrínyi-termében 2015. szeptember 14-én. A világon egyedülálló, koncertképes rekonstrukció Romanek Tihamér aranykoszorús hangszerkészítõ mester munkája. MTI Fotó: Kallos Bea Fotó: Kallos Bea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hangforrás címmel interaktív zenei és hangszertörténeti fesztivált, kiállítást és konferenciát rendeznek a budapesti Benczúr Házban november 13. és 15. között.

A három napos interaktív hangszerkiállítás és konferencia hazai művészek, mesterek és szakemberek meghívásával valósul meg. A napközben látogatható programokon kívül minden este ingyenes koncerteken mutatják be a közönségnek, miként is szólhattak a régi korok zenéi – közölték a szervezők az MTI-vel.

A fesztivál előadója Dinyés Soma karmester, régizenész, Tóth Mónika hegedűművész, Szabó Balázs orgonaművész-és szakértő, Kállay Gábor furulyaművész, zeneszerző és Bárdi Szabolcs vonós hangszerkészítő.

A fesztivál fő célja, hogy a hangszereket vagy azok kópiáit testközelből mutassa be az érdeklődőknek, hiszen az elmúlt évtizedekben Magyarországon is egyre nagyobb figyelmet kapott az úgynevezett régizene, melynek feladata a barokkban komponált zenék historikus, korhű megszólaltatása.

A rendezvény fővédnöke Batta András, Erkel Ferenc- és Széchenyi-díjas zenetörténész. A társrendezvény Erik Bosgraaf világhírű holland furulyaművész budapesti mesterkurzusa, melynek koncertje egyben a fesztivál záróprogramja.

István, a király az Erkel Színházba megy

Mint arról már korábban hírt adtunk az István, a király című rockoperát holnap és jövő szombaton, október 25-én a budapesti Erkel Színházban operaénekesek előadásában mutatják be. A kettős szereposztásban játszott darab komolyzenei hangszerelése Gyöngyösi Levente munkája, a rendező Szinetár Miklós. A többszintes, vetíthető felületekkel gazdagított díszleteket Horesnyi Balázs, a történelmi kort megidéző jelmezeket pedig Velich Rita tervezte. Az előadásában közreműködik a Magyar Nemzeti Balett tánckara, a koreográfus Vári Bertalan.

Szörényi Levente és Bródy János lassan négy évtizede töretlen népszerűségű műve szimfonikus operaváltozatának ősbemutatóját eredetileg Szörényi Levente 75. születésnapja alkalmából, majd azt követően a Keresztény évad zárásaként, a nemzeti összetartozás napján tervezték bemutatni, de a tavaszi járványügyi intézkedések ezt lehetetlenné tették.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.