István, a király az Erkel Színházba megy

Gyöngyösi Levente szimfonikus hangszerelésében, operaénekesek előadásában mutatja be Szörényi Levente és Bródy János csaknem negyven éve töretlen népszerűségű rockoperáját a Magyar Állami Operaház. Az Erkel Színházban 2020. október 17-én és 25-én látható produkciót Szinetár Miklós rendezi, az Opera együtteseit Kesselyák Gergely és Cser Ádám dirigálja.

Breuer Csilla
2020. 10. 16. 8:13
null
István a király Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról már korábban hírt adtunk az István, a király című rockoperát holnap és jövő szombaton, október 25-én a budapesti Erkel Színházban operaénekesek előadásában mutatják be. A kettős szereposztásban játszott darab komolyzenei hangszerelése Gyöngyösi Levente munkája, a rendező Szinetár Miklós. A többszintes, vetíthető felületekkel gazdagított díszleteket Horesnyi Balázs, a történelmi kort megidéző jelmezeket pedig Velich Rita tervezte. Az előadásában közreműködik a Magyar Nemzeti Balett tánckara, a koreográfus Vári Bertalan.

Szörényi Levente és Bródy János lassan négy évtizede töretlen népszerűségű műve szimfonikus operaváltozatának ősbemutatóját eredetileg Szörényi Levente 75. születésnapja alkalmából, majd azt követően a Keresztény évad zárásaként, a nemzeti összetartozás napján tervezték bemutatni, de a tavaszi járványügyi intézkedések ezt lehetetlenné tették.


Fotók: Teknős Miklós

A jogtulajdonosok és a szerző már évek óta tervezte a Szörényi-életmű bemutatását az Operában. Rosta Mária producer erről így nyilatkozott 2018 májusában egy interjúban: „Szeretnénk színpadra állítani az összes Szörényi-operát az Erkel Színházban. Ókovács Szilveszter főigazgató úrral túl vagyunk az első beszélgetésen. Úgy tűnik, hogy 2020-ban elkezdhetjük a Szörényi Levente-életmű felújítását.”

Ezt a szándékot erősítették meg ugyan az év november közepén a Szörényi-életmű gondozására létrehozott Második Idő Alapítvány bemutatkozó sajtótájékoztatóján is: „Érdekes kísérletnek ígérkezik az Operaházban tervezett István, a király is, operaénekesekkel és klasszikus zenekarral, a 2020-ra tervezett bemutatóról már folynak a tárgyalások Ókovács Szilveszter főigazgatóval.”

A kettős szereposztásban a főbb szerepeket Boncsér Gergely és Pataki Dániel (István), Cseh Antal és Szegedi Csaba (Koppány), Komlósi Ildikó és Meláth Andrea (Sarolt), László Boldizsár és Varga Donát (Torda), Máthé Beáta és Balga Gabriella (Réka), valamint Szemenyei János és Turpinszky Gippert Béla (Laborc) énekli. Az Opera zenekarát, énekkarát (karigazgató Csiki Gábor) és gyermekkarát (karvezető Hajzer Nikolett) Kesselyák Gergely és Cser Ádám vezényli.

Tekintse meg a darab próbáján készült képgalériánkat:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.