Komoly következményei lehetnek a rejtélyes fókapusztulásnak

Már 5000 és 7000 közé becsülik a namíbiai partvidéken elpusztult fókák és fókabébik számát, és szakértők szerint ez évekre kihatással lehet a helyi medvefóka-állományra.

Forrás: MTI2020. 10. 27. 22:59
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halvaszületett vagy természetes módon elvetélt fókabébik, valamint felnőtt állatok, köztük vemhes nőstények ezreinek tetemét sodorta partra a víz az elmúlt hetekben a Walvis-bay (Bálna-öböl) Pelikán-fok nevű partszakaszán – mondta el a dpa német hírügynökségnek kedden Tess Gridley, a dél-afrikai Stellenbosch Egyetem namíbiai delfinprojektjén dolgozó tudós.

Jelenleg 5-7 ezerre becsülik az elvetélt vemhességek számát a Pelikán-fokon, de végleges számot csak a drónfelvételek kiértékelése után mondhatnak és valószínűleg az is alábecsüli majd a pusztulás valódi méretét, mert a magzatok hamar lebomlanak, ragadozók zsákmányává válnak vagy belemerülnek a homokba – mondta a kutató.

Fotó: Pexels

Gridley szerint a vemhes nőstények nagy hányada is elpusztult, az idei szaporulat elvesztésével mindez évekre kiható következményekkel járhat a helyi fókapopulációra.

A dél-afrikai, más néven fokföldi medvefóka a leggyakoribb tengeri emlős a Dél-afrikai Köztársaság és Namíbia partjai mentén. November közepétől decemberig nőstény fókák ezrei hozzák világra utódjaikat.

Fotó: Pexels

A kutatók nem tudják a tömeges fókapusztulás okát, amely lehet élelemhiány, környezetszennyezés, természetben előforduló méreg, bakteriális fertőzés „és ezer más dolog”.

Brett Gardner dél-afrikai állatorvos szerint a tengeri emlősök pusztulását gyakran több tényező együttesen okozza, „felsorolni sem lehet a lehetséges magyarázatokat”.

Fotó: Pexels

Halálosan megfenyegették egy vidámpark igazgatóját egy attrakció miatt

Komoly felháborodást keltett egy videofelvétel, melyen az látható, hogy egy vízi vidámparkban egy fóka húz egy kis csónakot, amiben gyerekek ülnek. Állatvédők szerint állatkínzás, a vidámpark igazgatója pár nap alatt több száz e-mailt és üzenetet kapott, köztük halálos fenyegetést is – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Az internetet bejárta egy erről készült felvétel, ezt követően szabadultak el az indulatok, az állatvédők odáig mentek, hogy e-mailekkel és üzenetekkel bombázzák a park igazgatóját. A hír még Franciaországig is eljutott, a C’est assez (elég volt) nonprofit állatvédő szervezet rögtön akcióba lendült, arra kérte az internethasználókat, hogy kommentálják a történteket a vidámpark Facebook oldalán, természetesen udvarias hangnemben.

Jean-Marc Vanberg, a Mont Mosan igazgatója 7sur7 belga internetes újság megkeresésére elmondta, hogy az uszító kampánynak köszönhetően három nap alatt közel ezer e-mailt és üzenetet kapott, amik között komoly halálos fenyegetés is volt. A park igazgatója úgy véli, hogy vannak ennél sokkal égetőbb problémák is, amivel az állatvédők foglalkozhatnának, ilyen például a bálnák tömeges lemészárlása.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.