Maori emberfejeket ad vissza egy német múzeum Új-Zélandnak

Mumifikálódott maori emberfejeket ad vissza Új-Zélandnak a Berlini Néprajzi Múzeum, amely több mint száz éve jutott birtokába a két, az arcon tetovált férfifejnek – jelentették be szerdán a német fővárosban.

Forrás: MTI2020. 09. 02. 22:44
MAORI
Frankfurt, 2012. október 9. Wetini Mitai-Ngatai, az új-zélandi tánccsoport egyik maori harcosnak festett arcú tagja nyelvet ölt az új-zélandi pavilonban a 63. Frankfurti Könyvvásár megnyitása elõtti napon, 2012. október 9-én. A világ legnagyobb könyvvásárának díszvendége az idén Új-Zéland. (MTI/EPA/Boris Rössler) Fotó: BORIS RÖSSLER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A maori törzsek magas rangú tagjainak, főleg férfiaknak a fejét haláluk után a rokonaik rituális célból mumifikálták és megőrizték. A gyarmatosítás idején, a 19. században európai utazók, gyűjtők felfigyeltek a tetovált arcú emberfejekre, és nagyban kereskedtek a maori nyelven toi mokónak nevezett relikviákkal. Még az is előfordult, hogy a nagy kereslet kielégítésére rabszolgákat és hadifoglyokat tetováltak ki az arcukon és öltek meg a fejük mumifikálása céljából.

Wetini Mitai-Ngatai, az új-zélandi tánccsoport egyik maori harcosnak festett arcú tagja nyelvet ölt Fotó: MTI/EPA/Boris Rössler

A wellingtoni Te Papa nemzeti múzeum évek óta igyekszik visszaszerezni a külföldre hurcolt őslakos emberi maradványokat, a Berlinben lévő két emberfej visszaadását tavaly ősszel kérte az ottani néprajzi múzeumtól. A két férfifej 1879, illetve 1905 óta része a múzeum gyűjteményének. A múzeum szerint a lehető leghamarabb visszaszállítják a fejeket.

Tavaly áprilisban a berlini Charité kórház is visszaszolgáltatta 109 új-zélandi őslakos földi maradványait az új-zélandi nemzeti múzeumnak. A különböző korú és nemű emberektől származó csontokat sírokból ásták ki a 19. század végén és a 20. század elején.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.