Megdöbbentő összefüggésre bukkantak a geológiai katasztrófák között

A Földet és az élővilágot jelentősen befolyásoló geológiai események 27,5 millió évente ciklikusan ismétlődnek – erre jutott most egy kutatócsoport. A szakértők szerint az egész jelenség olyan, mintha bolygónknak „pulzusa lenne” – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 06. 25. 8:38
null
A kép illusztráció Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sok geológus úgy gondolja, a geológiai események véletlenszerűek, de tanulmányunk statisztikai bizonyítékokkal szolgál arra, hogy ciklikusan ismétlődnek és összefüggésben vannak egymással„

– írta a kiadott közleményben Michael Rampino geológus, a Geoscience Frontiers című szakfolyóiratban megjelent publikáció első szerzője.

Nem először merül fel, hogy a világot átformáló geológiai események – például a tömeges kihalásokat okozó vulkáni tevékenységek – ciklikusan ismétlődnek, ám idáig a technikai hiányosságok miatt e feltevést nem lehetett kétséget kizáróan igazolni. Az utóbbi években azonban elsősorban a radioizotópos kormeghatározás módszerének fejlődésével újabb adatokhoz jutottak a tudósok és a kapott eredmények a fenti hipotézist támasztják alá.

Rampino és munkatársai az elmúlt 260 millió év 89 jól dokumentált geológiai eseményét elemezték, melyek között szerepeltek a tömeges tengeri és szárazföldi fajkihalások, a nagyobb bazaltáras kitörések, a tengerszint-változások, a tektonikus átrendeződések, valamint az óceánok oxigéntartalmának csökkenései is.

A kép illusztráció
Fotó: PIXABAY

A kutatók azt találták, hogy a jelentős kataklizmák kapcsolatban vannak egymással és nagyjából 10 különböző időpontba sűrűsödtek az elmúlt 260 millió évben.

A legutolsó nagyobb geológiai átalakulások 7 millió éve történtek, vagyis körülbelül 20 millió ”Nyugodt„ évnek nézünk még elébe.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.