Megérkezett az űrállomásra a magán társaság űrhajója

Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) kedden a SpaceX magán társaság első üzemszerűen indított űrhajója, fedélzetén három amerikai és egy japán asztronautával, akik tavaszig dolgoznak majd az űrállomáson.

Forrás: MTI2020. 11. 17. 8:54
null
Cape Canaveral, 2020. november 13. A SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító ûrhajója és egy Falcon 9-es hordozórakéta a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpont kilövõállásán 2020. november 13-án. Az ûrhajó fedélzetén a tervek szerint három amerikai és egy japán ûrhajós indul útnak a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásra november 14-én. MTI/EPA/C. J. Gunther Fotó: C. J. Gunther
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társaság NASA Kennedy űrközpontjából, Cape Canaveralből egy nappal korábban felbocsátott Crew Dragon nevű űrhajója közép-európai idő szerint kedden 05:01-kor kapcsolódott az űrállomáshoz, 27 órás teljesen automatizált repülést követően.

A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító űrhajója és egy Falcon 9-es hordozórakéta a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont kilövőállásán 2020. november 13-án. Az űrhajó fedélzetén a tervek szerint három amerikai és egy japán űrhajós indul útnak a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra november 14-én.
Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther

Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker amerikai, valamint Nogucsi Szoicsi japán űrhajóst az ISS-en amerikai kollégájuk, Kate Rubins üdvözölte, amikor a két legénység között létrejött az első rádiós kapcsolat.

A Föld fölött körülbelül 400 kilométerrel lebegő űrállomáson jelenleg Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, valamint Kate Rubins dolgozik.

A SpaceX egy évtized alatt kifejlesztett új űrkapszulája idén május végétől augusztus elejéig járt először az űrben két amerikai veterán asztronautával, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel. Ez volt az első eset az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók „nyugdíjazása” óta, az elmúlt kilenc évben az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re.

Tengerparton álló emberek nézik, amint fellövik a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító űrhajóval összekapcsolt Falcon 9-es hordozórakétáját 2020. november 15-én.
Fotó: MTI/AP/Florida Today/Malcolm Denemark

A NASA és a SpaceX megállapodása szerint a mostanit még öt másik teljes űrmisszió követi 15 hónapon belül, de a vállalat közben űrturisták – például Tom Cruise színész – számára is indít majd „űrkirándulásokat”.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy az előző, májusi küldetéshez hasonlóan most is akadt valaki, aki nem szerepel az utaslistán: Megint van potyautas az amerikai űrhajó fedélzetén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.