Mérgezés állhat a tömeges elefántpusztulás hátterében

Az előzetes eredmények alapján a kutatók azt gyanítják, a több száz elefánt természetes toxinok miatt pusztult el.

Forrás: bama.hu, origo.hu2020. 08. 04. 15:00
null
Forrás: pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz elefánt pusztult el eddig rejtélyes körülmények között Botswanában, az Okavango folyó deltájának vidékén. Habár a laboratóriumi vizsgálatok még nem értek véget, az előzetes eredmények alapján egyre valószínűbb, hogy mérgezés áll a tömeges elefántpusztulás hátterében – írja az Origo.

Botswanában él a világ legnagyobb elefántpopulációja, az ormányosok létszáma az országban eléri a 130 000-t. Éppen ezért aggasztó, hogy március óta becslések szerint körülbelül 300 elefánt pusztult el rejtélyes körülmények között.

Fotó: pexels.com

A hatóságok kizárták, hogy az állatokkal lépfene végzett, ahogy azt is, hogy orvvadászoknak estek áldozatul – az elhullott egyedek agyarait ugyanis nem fűrészelték le. A minták elemzése még nem ért véget, de az előzetes eredmények alapján a kutatók azt gyanítják, az elefántok természetes toxinok miatt pusztultak el.

Ismert, hogy egyes baktériumfajok elszaporodása az állóvizekben veszélyes méreganyagok felhalmozódását eredményezi.

Szintén a mérgezés gyanúját erősíti, hogy az elefántok haláluk előtt zavarodottan viselkedtek, tántorogva, legyengülve járkáltak.

A vizsgálat végleges eredményeire még várni kell. A kutatómunka nemzetközi együttműködéssel valósul meg, a mintákat dél-afrikai, kanadai, zimbabwei és egyesült államokbeli kutatólaboratóriumokban elemzik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.