Mesterséges esőkkel előzik meg az erdőtüzeket Indonéziában

Tavaly olyan intenzívek voltak az erdőtüzek, hogy a messzire eljutó füst miatt iskolákat kellett bezárni.

Forrás: MTI2020. 06. 18. 21:59
null
Lauser Nemzeti Park, 2017. március 21. Légi felvétel az indonéziai Acec tartományban elterülõ Lauser Nemzeti Park szélén létesített egyik új olajpálma-ültetvényrõl 2017. március 21-én. Az UNESCO kulturális világörökségi jegyzékén szereplõ Lauser Indonézia egyik legnagyobb, esõerdõvel borított nemzeti parkja, amelynek létét napjainkban erõsen veszélyezteti a pálmazsírtermelés. Indonézia a világ legnagyobb pálmaolaj-termelõje, ennek hátterében azonban az áll, hogy folyamatosan irtják a számos állatfajnak is otthont adó esõerdõket, és a helyükre pálmafákat ültetnek. (MTI/EPA/Hotli Simanjuntak) Fotó: HOTLI SIMANJUNTAK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Siti Nurbaya indonéz környezetvédelmi miniszter szerint sikerrel előzték meg az erdőtüzeket a mesterséges esők az elmúlt hónapokban Indonéziában.

A délkelet-ázsiai országban tavaly a szárazság miatt mintegy 16 ezer négyzetkilométernyi terület égett, főként Szumátra és Borneó szigetén, a tüzek egy részét szándékosan gyújtották, hogy az erdők felégetésével helyet teremtsenek az ültetvényeknek.

- Júniusban általában aggódunk az időjárás alakulása miatt. Most egy kicsit megnyugodtunk, de résen kell lennünk, mivel augusztusban csúcsosodik ki a száraz évszak – idézte a minisztert a Jakarta Post napilap.

Május elején a szumátrai Riau tartományban kezdtek mesterséges esőket előidézni azzal, hogy repülőgépekről ezüst-jodiddal szórták meg a felhőket, hogy felgyorsítsák a levegő párájának a kicsapódását. Később Borneón folytatták az esőcsinálást, a műveletek az egész száraz évszakban, szeptemberig tartanak.

Tavaly olyan intenzívek voltak az erdőtüzek, hogy a messzire eljutó füst miatt repülőtereket, iskolákat kellett bezárni, és az ország gazdaságának mintegy 5,2 milliárd dollárnyi kárt okoztak. Sőt a füstfelhők diplomáciai viszályt is okoztak Malajzia és Indonézia között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.