Négy afrikai oroszlán született a Nyíregyházi Állatparkban

Az oroszlán négyes ikreket pénteken mutatták be a Sóstógyógyfürdő melletti állatkertben.

Forrás: MTI2020. 10. 09. 19:14
null
Három fehér oroszlán született a Nyíregyházi Állatparkban. Fotó: MTI/Balázs Attila Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hím és két nőstény afrikai oroszlán (Panthera leo) született a Nyíregyházi Állatparkban, a négyes ikreket pénteken mutatták be a sóstógyógyfürdői látványosságban.

A jelenleg hathetes kölykök vakon, foltos bundával és egyenként körülbelül másfél kilogrammos testsúllyal látták meg a napvilágot, az eddig szépen gyarapodó kicsiket pénteken vizsgálták meg a park állatorvosai. A kölykök oltást kaptak és megmérték súlyukat is: a két hím egyaránt 7,3, a nőstények egyike 5,8, a másik 6,1 kilogrammos.

A tápláló anyatejnek köszönhetően szépen gyarapodnak, három-négy hónaposan elkezdik majd kóstolgatni a húst is, ám féléves korukig még az anyatej lesz a fő táplálékuk – mondta el Révészné Petró Zsuzsa oktatási osztályvezető az MTI-nek. A fajra jellemző ivari dimorfizmus miatt az egyelőre egyformán kinéző kölykök közül a hímek pár hónap múlva lesznek megkülönböztethetők lánytestvéreiktől.

Mivel az oroszlán az egyetlen társas életmódú macskaféle, a nemrég született utódok együtt élnek az anyjukkal, az apjukkal és nagynénjükkel a kifutóban. A hétéves, ivarérett nőstény állatok már itt születtek és unokái a park leghíresebb oroszlánjának, Eleknek, aki alapító tagja volt a SóstóZoónak. A kölykök apja, egy tízéves hím Hollandiából érkezett Nyíregyházára 2016-ban.

Három oroszlán született a Nyíregyházi Állatparkban (illusztráció)
Fotó: MTI/Balázs Attila

A most született kicsikkel már tizennégy oroszlán él Nyíregyházán, melyekből hat a ritka, fehér színváltozathoz tartozik – jegyezte meg a szakember.

Az afrikai oroszlánok fennmaradása a legtöbb helyen biztosítottnak látszik, bár hosszabb távon – élőhelyeik elvesztése miatt – egyedszámuk valószínűleg csak a természetvédelmi területeken tartható fenn.

Kis fehér oroszlán került elő egy karambolozó járműből

Fehér oroszlánkölyök került elő egy autópálya-baleset után egy kamionból Németországban.

A hét hónapos nőstény jól van – közölte szerdán a német állatkert, amely befogadta.

A ritka színű kölyköt azután fedezték fel, hogy egy kamion két másik járművel ütközött össze az A5-ös autópályán Heidelberg közelében kedden. A kamionsofőrt és két utasát, akik mindannyian szlovák állampolgárok, kórházba vitték, hogy sérüléseiket ellássák.

A fehér oroszlánkölyök sértetlenül bukkant fel a roncsok közül és Landau város állatkertjébe szállították.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.