Olyan sokat volt a víz alatt a búvár, hogy rekordot döntött

Szaddam al-Kilani, egyiptomi búvár 143 órán keresztül tartózkodott a Vörös-tenger alján.

Forrás: MW2020. 11. 23. 16:47
null
Búvár Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaddam al-Kilani, egyiptomi búvár 143 órán keresztül tartózkodott a Vörös-tenger alján, s ezzel megdöntötte török sporttársa, Cem Karabay eddigi világcsúcsát.

Bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe Szaddam al-Kilani egyiptomi búvár, aki november 5-től 143 órát, azaz csaknem hat teljes napot töltött a Vörös-tenger mélyén. A 29 éves sportembert barátai és családja mellett több száz helybéli ünnepelte a szárazföldön. Az eddigi rekord 142 óra és 42 perc volt, amelyet egy török búvár, Cem Karabay állított fel.

143 órát, azaz csaknem hat teljes napot töltött a Vörös-tenger mélyén
Fotó: PEXELS

Szaddam al-Kilani nem először próbálkozott a csúcsdöntéssel, de három évvel ezelőtt „csupán” 101 órát és húsz percet bírt ki a víz alatt.

Éveken keresztül készült, mert a rekorddöntés mellett még célja volt, hogy mindenképpen hazájában, Egyiptomban vigye véghez a bravúrt.

A tenger alatt étkező, alvó, imádkozó Szaddam al-Kilani állapotát végig orvosok monitorozták
Fotó: PEXELS

Tegyük hozzá, ehhez némi segítségre is szüksége volt, mert a hat nap alatt egymást váltó, főként orvosokból álló csapat támogatta a tenger mélyén.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Százötven éve elsüllyedt hajóra bukkantak a Balaton mélyén

Legnagyobb tavunk gazdag leletanyagot rejthet, és el is kezdődhet a Balaton búvárrégészeti felderítése, ahogy arról már korábban beszámoltunk. Azóta a szakemberek egy merülés során Tihanynál találtak is egy fadereglyét a mederben – írja a Veszprém megyei hírportál.

Örvényesnél szonárral vizsgálták át a Balatont nemrégiben búvárrégészek, mivel számos elsüllyedt bronz- és római kori leletet rejthet. Próbakutatásuk során kiderült: jól működik önkéntesekkel kiegészülő, múzeumok szakmai támogatását is élvező csapatuk.

A tihanyi csúcshegynél egy, a mederből kiálló hosszúkás elem rajzolódott ki a felvételeiken, és Balatonudvarinál egy olyan terület, ami egykor sziget lehetett, középkori, római épületekkel. Ezeket az információkat azonban merüléseik során nem tudták igazolni. Azt tapasztalták, hogy csomókba rendeződött hínár van az utóbbi helyen. Nem is volt könnyű dolguk, mert erős szélben kellett kihorgonyozni a hajójukat, s hiába alkalmaztak vezetőkötelet a búvárruhába öltözött szakemberek, az erős sodrásban, kis látótávolságnál kellett végezni munkájukat a víz alatt.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.