Régóta nem volt ilyen nagymértékű erdőirtás Amazóniában

Tavaly augusztus és idén július között olyan nagymértékű volt az erdőirtás az Amazonas-medence brazíliai részén, hogy arra 2008 óta nem volt példa – közölte hétfőn a brazil tudományos és technológiai minisztérium űr- és légkörkutatási intézete (INPE), amelynek feladata az esőerdők állapotának figyelemmel kísérése.

Forrás: MTI2020. 12. 01. 13:10
null
2008 óta nem volt ekkora a pusztítás Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év alatt több mint 11 ezer négyzetkilométernyi – vagyis naponta 4340 futballpályányi – esőerdőt vágtak ki. A megelőző egy évhez viszonyítva ez 9,5 százalékos növekedés – tette hozzá az INPE.

Az amazóniai esőerdőt a térség más országaiban is pusztítják, például Kolumbiában, ahol fegyveres bandák elűzik a védett területekről az erdőőröket – közölte korábban a Természetvédelmi Világalap (WWF).

2008 óta nem volt ekkora a pusztítás
Fotó: Pexels

Jaír Bolsonaro brazil elnök Amazóniára elsősorban mint kiaknázatlan gazdasági potenciálra tekint, és támogatja, hogy belőle minél nagyobb területet vonjanak be a mezőgazdasági művelésbe, a bányászatba és az energiatermelésbe. Rendszeresen visszautasítja környezetvédelmi politikájának nemzetközi bírálatát, mint a belügyekbe való beavatkozást.

„Bolsonaro kormányának fejlesztési politikája visszatérés a múlthoz, nem érdeke a brazil társadalom nagy részének, és ellene hat azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek a klímaváltozás lassítására irányulnak” – jelentette ki Cristiane Mazzetti, a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet illetékese.

Kétszer több erdőtűz volt az amazóniai esőerdőkben, mint tavaly

Megugrott októberben a tüzek száma az Amazonas-vidék brazíliai esőerdeiben, a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) műholdjai 17324 tüzet észleltek az esőerdőkben, ami több mint kétszerese a 2019 októberi adatnak. Az INPE adati szerint a tüzek száma a térségben 25 százalékkal nőtt 2020 első 10 hónapjában.

Az amazóniai esőerdők irtása Jair Bolsonaro elnök 2019-es elnökké választása óta terebélyesedik. Az államfő a térség fejlesztését hirdette meg a szegénység felszámolása céljával, ám környezetvédők szerint politikája az illegális fakivágást, a bányászat és az állattenyésztés elterjedését segíti.

Az erdőtüzek száma idén rekordnagyságúra nőtt, már az év első tíz hónapjában több tűz volt, mint 2019 egészében, amikor Brazília kihívta a nemzetközi közösség bírálatát az amazóniai esőerdők megsemmisítésének mértékével.

A tüzek annak ellenére terjedtek el ilyen mértékben, hogy a brazil kormány július 16-tól betiltotta a tűzgyújtást a térségben a vetési szezon előkészítése miatt. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a kormány kudarcot vallott abban, hogy megakadályozza az erdőirtást.

„Az erdőirtás mértékének növekedésével az elmúlt években a kormány nem vette figyelembe a kutatók figyelmeztetéseit arról, hogy az erdőirtás és az erdőtűz kéz a kézben jár. Az erdők kivágása után a bűnözők tüzeket gyújtanak, hogy megtisztítsák a területet a felgyülemlett szerves anyagtól” – mondta Mariana Napolitano, a WWF Brazília tudományos igazgatója.

Pantanalban, a világ legnagyobb mocsárvidékén szintén nőtt a tüzek száma októberben az egy évvel ezelőttihez képest. 1998 óta idén jegyezték fel a legtöbb tüzet a térségben.

Október 25-ig egy év alatt a mocsárvidék 28 százaléka leégett a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem adatai szerint, ez majdnem akkora térség, mint Dánia területe.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.