Ritka felvételt készítettek a kutatók egy óriás tintahalról + videó

A kutatók ritka felvételt készítettek, ugyanis első ízben sikerült lencsevégre kapni egy óriás tintahalat (Architeuthis dux), amint a Mexikói-öböl mélységeiben vadászik – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 05. 18. 19:35
null
Óriás tintahal Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Így vadászik az óriáskalmár alias óriás tintahal

A kutatók egy rendkívül ritka felvételt készítettek, amikor első ízben sikerült lencsevégre kapniuk egy óriáskalmárt (Architeuthis dux), amint a Mexikói-öböl mélységeiben vadászik, és villámgyorsan lecsap a csalira. A kutatók egy elektromos csalimedúzát használtak a felvétel elkészítéséhez, amire rászerelték a kamerát. Az eszközt arra tervezték, hogy utánozza azokat lumineszcensz medúzákat, amelyeket az óriáskalmár zsákmányol.

Hatékony vadász lévén az óriás tintahal jól megél a 200 méter és 1000 méter közötti vízmélységben, az úgynevezett szürkületi zónában. Úgy tűnik, a híresen ravasz óriás tintahal prédát keresve cirkálva vadászik, mintsem hogy lesből támadjon. A legnagyobb óriás tintahalaknak lapostányér nagyságú szemeik vannak, és akár 14 méter hosszúak is lehetnek, bár ez a megfigyelt példány „csak” 6 méter hosszúságú volt a tentákulumokkal és a karjaival együtt.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Szaggatott internet

Minden korábbinál részletesebben térképezi fel a világ óceánjainak és tengereinek alját a 2017-ben indított Sea­bed 2030 nemzetközi program. Azt ígérik, tíz év múlva ismerjük­ majd a több kilométeres mélységben megbújó hátságokat, a kellően nagy vulkáni kúpokat.

Két adat arra, hogy milyen hatalmas vállalkozásba fogtak az óceánprogram kigondolói: a Föld felszíne 510 millió négyzetkilométer, ebből 361 millió négyzetkilométert fednek le az óceánok és a tengerek. Van, ahol sekély, másutt tíz kilométer vastag a folyadékréteg. Az ennek a hihetetlen vízmennyiségnek az alját 2030-ig feltérképező program néhány napja jelentette be, hogy eddig 14,5 millió négyzetkilométernyi területet, Ausztrália kiterjedésének kétszeresét mérték fel. A cél az óceánok 93 százalékának feltárása, azaz bőven van feladat az előttünk álló évtizedben. (A program a kétszáz méternél mélyebb vizekre koncentrál, az ennél sekélyebb vizeket meghagyja az érintett nemzetek vízrajzosainak.)

Az óceánok fenekét letapogató műszerekre azért van szükség, mert egyszerűen nem látjuk, hogy mi van a mélyben. A hárommilliárd dollárra becsült kezdeményezés programigazgatója, Jamie McMichael-Phillips szerint a tudományos misszió során szerzett információk mindenki számára szabadon elérhetők. Az adatok valóban sokakat érdekelhetnek, hiszen a talapzatok alakjának ismeretében megérthetjük, hogy az óceánok miként befolyásolják az éghajlatot és az időjárást, az árapályokat, az üledék szállítását, a szökőárok terjedését.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.